JOKSIMOVIĆ: Srbija KORAK ISPRED OSTALIH na putu ka EU
Foto: Tanjug/sava Radovanović

Ministarka za evropske integracije

JOKSIMOVIĆ: Srbija KORAK ISPRED OSTALIH na putu ka EU

Politika -

BEOGRAD - Predstavnici Direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju, Vlade Srbije i relevantnih domaćih i međunarodnih institucija razgovarali su danas u Beogradu o jačanju kapaciteta Srbije za korišćenje bespovratne finansijske pomoći EU.

Ministarka Jadranka Joksimović istakla je da je naša zemlja otišla korak ispred ostalih koje su u istom statusu pregovora.

Ministarka zadužena za evropske integracije objasnila je u izjavi za Tanjug da je centralna tema današnjeg sastanka bilo programiranje IPA za ovu godinu, i podsetila da Srbija relativno uspešno koristi ta bespovratna sredstva EU, koja su u proseku 200 miliona evra godišnje.

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: Sledeće nedelje otvaramo poglavlja 20 i 26

"Razgovarali smo šta još možemo da uradimo o jačanju kapaciteta da koristimo tu dostupnu bespovratnu pomoć, kao i o programima IPARD-a, što su sredstva namenjena poljoprivrednicima", rekla je Joksimović.

Dodala je i da je bilo reči i o programima prekogranične saradnje, za koje je istakla da su važni ne samo za ljude koji žive u prekograničnim delovima.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Imamo programe sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Bugarskom, Rumunijom, Mađarskom, a ove godine biće prvi put i sa Makedonijom. To su važni projekti vidljivi za ljude na regionalnom nivou, i nije reč samo o infrastrukturnim projektima, već i onima koji uključuju razvoj turizma, kulturne saradnje, zaštite životne sredine...", rekla je Joksimović.

Razgovor je vođen i o sektorskoj budžetskoj podršci, migrantskoj krizi i socijalnom zbrinjavanju.

Kako je ministarka Joksimović istakla, to pokazuje da Evropska unija nije samo "bankomat", već partner Srbije u sprovođenju reformi.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"To je pre svega vrednosni okvir i tip društva kojem želimo da pripadamo, jer su to najrazvijenije države i u njima se najbolje živi i radi u svetu", naglasila je Joksimović.

Ona je kao primer pomoći država EU Srbiji navela Nemačku koja je, kako je ukazala, tokom poslednjih 15 godina našoj državi dala milijardu i po evra bespovratne pomoći.

"I pored svih političkih problema koji se pojavljuju, Evropska unija je najbolji partner Srbije u reformskom procesu, i to ne samo deklarativnoi, već i finansijski. Čak 65 - 70 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene imamo sa zemljama EU", rekla je Joksimović.

Poredeći Srbiju sa ostalim državama koje su istom statusu pregovora kao naša zemlja, Evropska komisija ocenila je Srbiju kao najnapredniju, dodala je ministarka.

"Jedan od problema koji smo zajednički konstatovali, jeste što osposobljeni i stručni kadrovi u ovoj oblasti nisu uvek raspoloženi da rade za relativno skromne plate u državnom sektoru. Oni lakše nalaze bolje plaćene poslove na tržištu", rekla je Joksimović.

Ukupno gledano, dodala je, Srbija je otišla korak ispred drugih i to je dobar podsticaj da nastavimo dalje.

"Na kraju krajeva, krajnji korisnici su građani Srbije", zaključila je Joksimović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track