DARKO TANASKOVIĆ: Turska najagilnije lobira za članstvo Kosova u UNESKO
Foto: Fonet/Božidar Petrović

Strategija neoosmanizma

DARKO TANASKOVIĆ: Turska najagilnije lobira za članstvo Kosova u UNESKO

Politika -

BEOGRAD - Turska je među najagilnijim zemljama koje lobiraju za članstvo Kosova i Metohije u UNESKO i to je deo njihove strategije neoosmanlizma, izjavio je u emisiji Pravi ugao naš ambasador pri UNESKO Darko Tanasković.

Sve to ne dešava se slučajno, jer Srbije je poslednjih nekoliko godina najstablnija zemlja u regionu, odnosno na prostoru bivše SFRJ.Za mnoge to nije normalna situacija i zato zbog ličnih političkih agendi, problema ili opozicije u sopstvenim državama , pokušavaju da stvore nestabilnost u regionu, rekao je Tanasković.

Ne verujem , mada je teoretski moguće,da će na aprilskoj sednici Izvršnog saveta UNESKO,biti predloženo Kosovsko članstvo u renomiranoj svetskoj organizaciji.

FOto: FoNet
FOto: FoNet

Ukoliko bi i došlo do tog članstva, Srpska pravoslavna crkva, njene bogomolje , manastiri , groblja našli bi se u velikom problemu, jer bi bili izloženi tihom i nevidljivom pritisku. To je, kaže Tanasković gore nego da vam sruše crkvu , što svet vidi pa kritikuje i osuđuje.

Govoreći o ulozi Vatikana u celoj priči oko Kosova i Metohije, Tanasković kaže da ima mnogo rezloga zašto ih nisu priznali jer, kako je rekao, Vatikan smatra da nije UNESKO mesto na kojem treba afirmisati nečiju nezavisnost, za to postoje UN ili EU, zaključio je.

BONUS VIDEO:

10 NAJVAŽNIJIH PORUKA sa sastanka Vučića, Nikolića, Dodika i Ivanića, a NAJJAČA je DEVETA!

(RTV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track