PREDSEDNIK NIKOLIĆ NA SEDNICI U NJUJORKU: Savet bezbednosti UN danas o situaciji na Kosovu
Foto: AP

Redovni tromesečni izveštaj

PREDSEDNIK NIKOLIĆ NA SEDNICI U NJUJORKU: Savet bezbednosti UN danas o situaciji na Kosovu

Politika -

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će danas, na sednici kojoj prisustvuje predsednik Srbije Tomislav Nikolić, razmotriti redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu.

Kako je saopštila Pres služba Predsednika, Nikolić će se u Njujorku sastati sa Volodimirom Jelčenkom, stalnim predstavnikom Ukrajine pri Ujedinjenim nacijama, predsedavajućim Savetu bezbednosti.

U izveštaju UNMIK-a, kojim je obuhvaćen period od 16. oktobra 2016. do 15. januara 2017. godine, ocenjeno je da posvećenost Beograda i Prištine napredovanju dijaloga slabi, a gubitak zamajca povećava opasnost da u procesu normalizacije dođe do zastoja.

Taj izveštaj UNMIK-a prvi je koji podnosi Antonio Gutereš, koji je u januaru stupio na položaj generalnog sekretara UN.

Kako se navodi u tekstu, tokom pomenutog perioda napetosti između Prištine i Beograda dostigle su "zabrinjavajuće nivoe, što je pokazano uzavrelom uzajamnom retorikom i optužbama u vezi sa spornim pitanjima i događajima".

Generalni sekretar svetske organizacije ukazao je da nije postignut jasan napredak kad je reč o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, što je "ključan aspekat sporazuma postignutog u okviru dijaloga pod posredovanjem EU".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja