MARKO ĐURIĆ: Za Jankovića Srbi s KiM nisu ni postojali dok se nije kandidovao
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prozvao bivšeg ombudsmana

MARKO ĐURIĆ: Za Jankovića Srbi s KiM nisu ni postojali dok se nije kandidovao

Politika -

BEOGRAD - Potpredsednik SNS Marko Đurić danas je izjavio da za Sašu Jankovića, "pre nego što je poželeo da bude predsednik", građani na KiM nisu ni postojali, osim ako su albanske nacionalnosti, i pozvao ga da kaže koliko je puta za vreme "dugogodišnje političke zloupotrebe funkcije zaštitnika građana posetio našu južnu pokrajinu".

"Za Jankovića, građani na KiM nisu ni postojali, osim ako su albanske nacionalnosti, jer za njihove interese se vrlo revnosno borio . Ombudsman Janković je KiM tretirao kao deo tuđe teritorije, proglasivši se nenadležnim za AP KiM", rekao je Đurić.

On je, u pisanoj izjavi medijima, podvukao i da Janković nikada nije napisao niti jedan red niti jednog izveštaja o pravima i položaju Srba ili bilo koje nacionalne zajednice na KiM za deset godina na funkciji zaštitnika građana.

"Podsetio bih kandidata Jankovića da na KiM žive i Srbi - građani Srbije, kao i Romi, Bošnjaci, Goranci, koje on nikada nije posetio, za koje se nikada nije brinuo, za čije patnje i probleme u njegovom radu nije bilo mesta" rekao je Đurić.

Kako je podvukao, ti građani su na poslednjim izborima dali vrlo ubedljivu podršku premijeru i lideru SNS Aleksandru Vučiću i njegovoj politici, "zato što za Vučića, za razliku od Jankovića i Jeremića, naš narod na KiM nije statistika tuđe države koju treba na izborni dan namamiti na birališta".Prema njegovim rečima, Srbi na KiM su ombudsmanu Jankoviću "bili poslednja rupa na svirali", a sasvim sigurno nisu važniji ni kandidatu Jankoviću, "koji našom južnom pokrajinom očigledno želi da se bavi u najboljem duhu DS-ovih manekena, isključivo za neodgovornu ličnu promociju".

On je ocenio i da to ne treba da čudi pošto istupa kao kandidat stranke koja je izbacila UN iz procesa pregovora, napravila administrativne prelaze na severu Kosova i Metohije, zamenila srpske tablice i dokumente na KiM prištinskim..."Janković, da se ne bi zamerio svojim sponzorima, kao ombudsman propustio je da reaguje na bilo koji problem i pretnju kojima su Srbi na KiM konstantno bili izloženi. Zato, da ima imalo pristojnosti, ne bi uopšte pominjao KiM, niti briselske pregovore, jer bi tamo, sudeći po svom dosadašnjem radu, verovatno sedeo na strani stola koja je nasuprot našoj", zaključio je Đurić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Da se ne lažemo - O izborima, avionima, kamionima...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track