(VIDEO) SUD U KOLMARU: Haradinaja izveli iz sudnice! Odluka 6. aprila!
Foto: Printcreen/Facebook

Sednica Istražnog odeljenja u 9 časova

(VIDEO) SUD U KOLMARU: Haradinaja izveli iz sudnice! Odluka 6. aprila!

Politika -

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru pomerio je odluku o izručenju Ramuša Haradinaja Srbiji za 6. april.

Foto: Fejsbuk Printskrin
Foto: Fejsbuk Printskrin

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, koga Srbija tereti za ratne zločine nad Srbima, rekao je danas da je sramotna i politička odluka kojom je francuski sud u Kolmaru ponovo odložio davanje mišljenja o zahtevu Srbije za njegovo izručenje za 6. april.

"Ja sam politički talac. Sud je dao još mesec danas srpskim vlastima da dostave dodatne informacije. To je politička odluka, a ovo što se događa je neprijatno", rekao je Haradinaj medijima na francuskom ispred zdrage suda.

On je ponovio da je borba OVK već razmatrana pred Haškim tribunalom.

"Vi koji ste doneli ovu sramotnu odluku treba da se stidite. Nastaviću da se dalje borim protiv odluke", kazao je Haradinaj posle ročišta koje je trajalo svega nekoliko minuta.

Apelacioni sud u Kolmaru danas je za 6. april odložio donošenje odluke o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Istražno veće je, u skladu sa zahtevima Tužilaštva, naložilo dostavljanje dodatnih informacija. Sledeće ročište je zakazano za 6. april, rekla je Mari-Elen Kalvano iz Generalnog sekretarijata tog suda. Haradinaj i dalje neće moći da napušta teritoriju Francuske do konačne odluke suda, koji je po drugi put odložio svoju odluku.

Posle donošenja odluke, sud se obratio saopštenjem sledeće sadržine:

- Dame i gospodo, gospodin Haradinaj je prisustvovao javnoj sednici Istražnog veća 9. februara 2017. po zahtevu za izručenje srpskim vlastima. Odluka je odložena za danas, kada je Istražno veće donelo sledeću odluku:

"Odluka o zahtevu za izručenjem je odložena do dostavljanja dodatnih informacija i biće saopštena na sednici otvorenoj za javnost 6. aprila 2017", piše u saopštenju.

HARADINAJ KUKAO U SUDU

Haradinaj stigao u sudnicu nešto posle 9 sati. Pre toga su se ispred sudnice okupile njegove pristalice.

Haradinaja su izveli iz sudnice posle samo desetak minuta, dok su njegove pristalice uzvikivale "UČK".

Foto: Fejsbuk printskrin
Foto: Fejsbuk printskrin

Jedan od njih je pokušao u sudnicu da unese i zastavu Republike Albanije, ali je sprečen.

Pored velikog broja medija, i ispomatizera Haradinaja, zasedanju francuskog suda prisustvovao je i Agim Bahtiri gradonačelnik Južne Mitrovice.

Sednica Istražnog odeljenja tog suda bila je otvorena za javnost.

(KURIR TV) ZLOČINAC OVK: Ramuš Haradinaj kukao u sudu

Policija ispred sudnice u Kolmaru, Foto: Fejsbuk printskrin
Policija ispred sudnice u Kolmaru, Foto: Fejsbuk printskrin

Ispred sudnice se nalazio i veliki broj pripadnika policije. Prisutni su isčekivali odbacivanje zahteva za izručenje Srbiji, pa je zavladao muk nakon odluke o odlaganju konačne odluke za 6.april.Haradinaj

FRANCUSKI SUD ODLOŽIO IZRUČENJE HARADINAJA: Konačna odluka 2. marta

ZVER HARADINAJ: Njegova OVK bebi u kolevci odsekla glavu pa njenom ocu rekla: Sad imaš meso za ručak

Foto: Printskrin Fejsbuk
Foto: Printskrin Fejsbuk
EVO KO SU UBIJENI SVEDOCI ZLOČINA OVK
Apelacioni sud u Kolmaru imao je tri opcije u svom odlučivanju. Mogao je da naloži prikupljanje dodatnih informacija, što je i učinjeno, i zatraži dalje razmatranje slučaja na sledećoj sednici. Takođe, mogao je da da pozitivno mišljenje o zahtevu Srbije za izručenje ili da se sa njim ne saglasi, navela je ranije portparolka suda Sandra di Rosa.
Foto: Fejsbuk Printskrin
Foto: Fejsbuk Printskrin

Prema njenim rečima, da je Apelacioni sud u Kolmaru dao negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja ne bi bilo moguće. Posle toga, Haradinaj bi bio slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

EVO KO SU UBIJENI SVEDOCI ZLOČINA OVK

Da je Apelacioni sud utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Haradinaja, konačnu odluku o izručenju donela bi francuska vlada, navela je portparolka suda u Kolmaru.

HARADINAJ UHAPŠEN PO SRPSKOJ POTERNICI: Priveden u Francuskoj zbog zločina na Kosovu

Taj sud je 9. februara održao javnu sednicu na kojoj su svoje stavove o zahtevu Srbije izložili Haradinaj i njegovi braniocu, pa je radi većanja (utvrđivanja ispunjenisti uslova i glasanja) o zahtevu Srbije za izručenje odložio donošenje svoje odluke. Tada je republički tužilac Francuske tražio da se precizira određena dokumentacija i da se upozna za procesnim zakonima Srbije.

Zadatak suda u Kolmaru je da utvrdi da li su ispunjeni uslovi za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke, dok se postupak odlučivanja tog suda vodi u skladu sa procesnim zakonima Francuske.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta 2004. godine

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje. On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske. Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru. Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi. Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Ministarstvo pravde prosledilo Kolmaru dodatnu dokumentaciju

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je pre dva dana Apelacionom sudu u Francuskoj dotatnu dokumentaciju povodom zahteva za izručenje Ramuša Haradijana, rečeno je u Ministarstvu pravde. Dokumentacija od preko 100 strana prosleđena je francuskom sudu, bez njegovog zahteva, odnosno na inicijativu Ministarstva pravde. Ministarstvo pravde će odgovoriti na svaki zahtev suda u Kolmaru koji mu bude stigao, naveli su u ministarstvu posle današnje odluke suda u Kolmaru koji je odluku o izručenju Haradijana odložio za 6. april radi dostavljanja dodatnih informacija.

(EPK/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track