Najnovije vesti

FORMIRANJE KOSOVSKE VOJSKE: Tači predao skupštini nacrt zakona
Foto: Zorana Jevtić

Sledi sazivanje šefova poslaničkih grupa

FORMIRANJE KOSOVSKE VOJSKE: Tači predao skupštini nacrt zakona

Politika
00:00h

PRIŠTINA  - Kosovski predsednik Hašim Tači predao je danas nacrt Zakona o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova predsedniku kosovske skupštine Kadriju Veseljiju.

Ovaj Nacrt zakona se ne odnosi na ustavne promene, prenosi portal Koha.net, već se njime menjaju ingerencije Kosovskih bezbednosnih snaga.

Tačiji je izjavio da je inicijativa za transformaciju BSK od suštinske važnosti, prenosi RTK2.

"Želim da vas obavestim da sam na osnovu mojih ustavnih ovlašćenja kao vrhovnog komandanta KBS dao predsednik Skupštine predlog zakona za tranformaciju KBS. Ova inicijativa je neophodno i ima za cilj očuvanje teritorijalnog suvereniteta i ima za cilj očuvanje mira na Kosovu i region," rekao je Tači.

"Nismo uspeli da formiramo Vojsku Kosova jer su srpski poslanici jasno stavili do znanja da oni nikada ne bi glasali za promenu ustavnih amandmana. Kosovo ne može da ostavi svoju sudbinu na milost i nemilost bilo koga. Za mene je suština važnija od simbolike sa imenom," dodao je Tači.

TAČI SE SPREMA ZA RAT

Tači je takođe rekao da ova transformacija neće uticati na ovlašćenja ili misiju Kfora.

Predsednik Skupštine je rekao da će sutra sazvati predsedništvo skupštine kako bi šefovi poslaničkih grupa raspavljali o ovom zakonu.

Veselji je rekao da će ova transformacija doprineti miru u regionu.

"Ovo je dobar dan za građane Kosova. Predsednik je nastupio u skladu sa svojim ustavnim ovlaščhenjima. Ja čhu sutra sazvati predsedništvo kako bi ispoštovali sve procedure. Kroz ovu transformaciju, Kosovo će da doprinese miru u region, "- rekao je Veselji na konferenciji za novinare.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 07.03.2017

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...