DAČIĆ: Poseta Nišanija Srbiji nije sporna, ali sporne su njegove poruke
Foto: KURIR Damir Dervišagić

Ocena šefa srpske diplomatije o dolasku albanskog predsednika

DAČIĆ: Poseta Nišanija Srbiji nije sporna, ali sporne su njegove poruke

Politika -

BUJANOVAC - Poseta albanskog predsednika Bujara Nišanija opštinama juga centralne Srbije najavljena je diplomatskim kanalima i ona sama poseta nije sporna, već su sporne poruke, koje će se čuti i videti i o njima će se vlada jasno izjasniti, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na konferenciji za novinare rekao da će poseti Nišanija Bujanovcu i Preševu prisustvovati predstavnik vlade, ali je dodao da nije njegovo da to saopštava, već da je to odluka predsednika vlade.

- Biće prisutan koordinator za jug Srbije Zoran Stanković. Šta mi mislimo o toj poseti i šta su njeni motivi to je drugo pitanje, ali kada govorimo o proceduri koja bi trebalo da postoji u diplomatskim krugovima, ona je na neki način ispoštovana - rekao je Dačić.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

Srbija ne gleda pozitivno na najave formiranja oružanih snaga Kosova i u političkom smislu će uraditi sve da do toga ne dođe, izjavio je Dačić i dodao: "Ali kao što znate, oni vuku jednostrane poteze, a posledice te politike su jasno vidljive - izazivanje nestabilnosti u regionu".

Prema njegovim rečima, Srbija, u svakom slučaju, ne gleda pozitivno na formiranje oružanih snaga Kosova, to nije u skladu sa Rezolucijom 1244, po kojoj na KiM mogu da budu samo naoružane snage UN, odnosno međunarodnih organizacija i Kfora.

- To je i bila tema razgovora prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, da ukoliko nekada dođe do toga, protivno volji Srbije, da te snage ne mogu da dolaze na teritorije gde žive Srbi bez prethodne saglasnosti Kfora. Srbija će u političkom smislu uraditi sve, ali kao što znate, oni vuku jednostrane poteze, ali posledice te politike su jasno vidljive - izazivanje nestabilnosti u regionu, rekao je Dačić.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

On očekuje promenu poltike EU, u smislu da pokuša da ima balansiraniju poziciju i da bude faktor koji doprinosi smanjenju rizika, izazova i nestabilnosti u regionu.

Zato je važno, smatra Dačić, da iz Srbije dolaze pozivi na suzdržanost, na jednu politiku koja će omogućiti da se rešavaju problemi, a ne da se umnožavaju.

- Mi smo spremni na tu politiku, premijer Vučić rekao je više puta da će učestvovati na raznim skupovima gde možemo da istaknemo našu stabilizirajuću ulogu - rekao je Dačić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SKANDAL U BUJANOVCU: Predsednik Albanije dočekan sa bilbordom "Dobro došao, predsedniče"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track