PRVI ČOVEK ALIJANSE STOLTENBERG: Ozbiljna zabrinutost NATO zbog formiranja vojske Kosova
Foto: AP

Zatražio od Prištine da ostane u bliskom kontaktu s Beogradom

PRVI ČOVEK ALIJANSE STOLTENBERG: Ozbiljna zabrinutost NATO zbog formiranja vojske Kosova

Politika -

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je prištinskim vlastima ozbiljnu zabrinutost Alijanse zbog predložene transformacije takozvanih kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u oružane snage.

"Danas sam pričao sa (kosovskim predsednikom) Hašimom Tačijem i (premijerom) Isom Mustafom kako bi im preneo ozbiljnu zabrinutost NATO saveznika zbog nedavnih predloga kosovskih vlasti za transformaciju KSB u oružane snage, bez promene ustava", naveo je Stoltenberg.

Jasno im je, kazao je, stavio do znanja da unilateralni koraci poput ovih nisu od pomoći i zatražio od kosovskih vlasti da ostanu u bliskom kontaktu sa Beogradom.

Stoltenberg je, kako prenosi portal "Juropijen vestern Balkans", dodao da je poslednjih godina NATO podržao razvoj KSB kao profesionalnih i sve više multietničkih snaga.

"Struktura, mandat i misija KSB su u nadležnosti lokalnih kosovskih institucija u skladu sa njihovim ustavnim pravom. Ipak, ukoliko se mandat KSB sada razvije kako je predloženo, NATO će morati da ponovo razmotri nivo svoje posvećenosti, posebno u pogledu izgradnje kapaciteta.

To sam jasno stavio do znanja tokom moje posete Kosovu u februaru i ponovio u telefonskim razgovorima koje sam imao danas", istakao je Stoltenberg.On je dodao da ostaje u bliskom kontaktu sa kolegama u Evropskoj uniji.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 08 03 2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track