AMERIČKI ŠAMAR TAČIJU: Ambasada SAD u Prištini oštro reagovala na najavu o pravljenju vojske!
Foto: AP/Ilustracija

Oštro na najavu o formiranju oružanih snaga

AMERIČKI ŠAMAR TAČIJU: Ambasada SAD u Prištini oštro reagovala na najavu o pravljenju vojske!

Politika -

BEOGRAD - Sjedinjene Američke Države i NATO oštro su danas reagovali na najavu kosovskih vlasti o formiranju oružanih snaga Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači predao je juče u skupštinsku proceduru predlog zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) kojim bi te snage kao funkciju imale i odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, mada se njihovo ime ne bi menjalo. Američka ambasada u Prištini upozorila je danas da će SAD preispitati bilateralnu saradnju ako vlasti u Prištini promene mandat BSK "bez ustavnog amandmana".

PRVI ČOVEK ALIJANSE STOLTENBERG: Ozbiljna zabrinutost NATO zbog formiranja vojske Kosova

"Transformacija treba da se obavi u skladu s Ustavom Kosova i kroz sveobuhvatan i predstavnički politički proces koji odražava kosovsku multietničku demokratiju", navela je ambasada SAD.Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je uznemiren predlogom da se stvore oružane snage Kosova, navodeći da je o tome razgovarao s kosovskim predsednikom i premijerom.

Jens Stoltenberg (Foto: AP)
Jens Stoltenberg (Foto: AP)

"Preneo sam im ozbiljna uznemirenja saveznika iz NATO o poslednjem predlogu vlasti na Kosovu za transformaciju BSK u oružane snage Kosova bez izmena Ustava. Jasno sam stavio do znanja da su jednostrani koraci kao što su ovi beskorisni i pozivam vlasti Kosova da budu u bliskom kontaktu s Beogradom", rekao je Stoltenberg u Briselu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da bi formiranje vojske Kosova predstavljalo kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i kosovskog Ustava, kao i da s tim u vezi očekuje podršku i pomoć EU, SAD, Rusije i "svih drugih".Američka ambasada u Prištini je izrazila spremnost SAD da se uključe u konsultativni proces sa svim zainteresovanim stranama kako bi postigli "zajednički ciljevi za transformaciju BSK na način koji bi poboljšao bezbednost Kosova, doprineo stabilnosti regiona i podržao Kosovo na putu ka evroatlantskim integracijama".Stoltenberg je rekao da je NATO podržavao razvoj BSK kao profesionalne i višenacionalne snage.

"Struktura, mandat i misija BSK su pitanja institucija Kosova u skladu sa njihovim Ustavom. Medjutim, ako mandat BSK evulira na način kako je predloženo biće potrebno da NATO proceni nivo njegovog angažovanja, posebno u oblasti izgradnje kapaciteta", naveo je Stoltenberg.Predsedništvo Skupštine Kosova je jednoglasno danas odlučilo da predlog zakona o BSK, kojim se BSK pretvara u vojnu formaciju dostavi na dalju proceduru vladi kako bi se ispunile obaveze shodno poslovniku o radu kosovskog parlamenta.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Vesti 08 03 2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track