Najnovije vesti

Traži da štedimo, a ima platu 356.000!

Ekonomski genije

Traži da štedimo, a ima platu 356.000!

Politika
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, koji traži zamrzavanje plata i penzija, samo za savete koje daje Vladi uzima 202.000 dinara

BEOGRAD - Da se smrzneš!
Članovi Fiskalnog saveta, njih trojica koji se zalažu za povećanje PDV i zamrzavanja plata i penzija, mesečno inkasiraju ukupno 724.434 dinara. Predsednik saveta Pavle Petrović zaradi i do 3.000 evra, što je 15 prosečnih srpskih penzija ili osam plata, a članovi Nikola Altiparmakov i Vladimir Vučković primaju po 1.600 evra.

 

Ekonomista Zoran Popov kaže da trojka Fiskalnog saveta propagira ekonomsku politiku identičnu MMF.

 

- I vi i ja bismo se zalagali za zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija da primamo po 3.000 evra. Bernard Šo je lepo rekao da su sva ljudska bića potencijalne prostitutke, samo je u pitanju cena - kaže Popov.
Popov upozorava da bi primena mera koje predlaže Fiskalni savet doveo na ivicu gladi gotovo milion ljudi.

 

- Sa tolikim primanjima izgubite vezu sa realnošću. Ako zamrznete penzije oko 600.000 penzionera, na to morate dodati još 300.000 članova porodica koji su od njih zavisni i koji bi bili gladni - kategoričan je Popov.

 

Potpredsednica URS Suzana Grubješić ocenjuje da je lako predlagati restriktivne mere kada imaš ogromna primanja.

 

- To je malo nepristojno. Predlagati povećanje PDV i zamrzavanje plata i penzija bez smanjenja skupe državne birokratije nije razumno. Zaposleni i penzioneri ne mogu više da finansiraju skupi državni aparat. Neka pitaju privrednike kako će se na njihov posao odraziti te krizne mere, kao i građane kako će se to odraziti na njihov realan život kada se te mere odraze na rast cena - navodi Grubješićeva.

 

Petrović: Ne utičemo na naše plate
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da je Skupština Srbije odredila plate članovima tog tela.
- Mi na to nemamo nikakav uticaj. Drugo, mi u Fiskalnom savetu se zalažemo da se sve plate u javnom sektoru preispitaju i urede - kazao je za Kurir Petrović.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...