Najnovije vesti

PORESKA VEĆ ISPITIVALA CIRSD Jovanović: Kampanja Vuka Jeremića se finansira iz domaćih izvora
Foto: Dado Đilas, FB Printscreen

PORESKA VEĆ ISPITIVALA CIRSD Jovanović: Kampanja Vuka Jeremića se finansira iz domaćih izvora

Politika

BEOGRAD - Portparol tima predsedničkog kandidata Vuka Jeremića, Nikola Jovanović izjavio je danas da se Jeremićeva izborna kampanja finasira iz domaćih izvora u kojima nema tajkuna i da nema veze sa Centrom za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), koji je predmet istrage poreske policije.

"Mi smo za izbornu kampanju prema zakonu otvorili poseban račun i finansiramo se iskljčivo iz domaćih izvora, medju kojim nema tajkuna. Ali cela priča o finansiranju kampanje, o finasiranju CIRSD-a služi da prikrije postavljanje ključnog pitanja - zloupotreba medijskih, finansijskih resursa od strane režima u njihove stranačke svrhe i izborne kampanje", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je dodao da "Aleksandar Vučić, kao premijer, zloupotrebljava državne resurse u svojoj kampanji", navodeći da koristi državne organe za progon političkih neistomišljenika i predsedničkog kandidata Vuka Jeremića".

Jovanović je kazao da se "brutalna zloupotreba državnih organa protiv političkih neistomišljenika" ogleda u tome što je poreska policija cele prošle godine ispitivala prvo finansije Vuka Jeremića, pa onda CIRSD-a.

"Vuk Jeremić se vratio u Beograd. Tu je registrovao sebe kao konsultanta i tu smo zajednički sa grupom eminentnih bivših i aktuelnih ministara, premijera iz celog sveta, osnovali CIRSD. Kao konsultant i kao centar registrovali smo se u Beogradu... Sav porez smo plaćali i plaćamo Srbiji", rekao je Jovanović.

Portparol Jeremićevog tima pokazao je dokument Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu koji kako je rekao, potvrdjuje da tužilaštvo posle godinu dana istrage Jeremićevih finansija "nije našlo nikakav osnov za bilo kakvo vodjenje postupka".

Jovanović je kazao da priča tu nije mogla da bude završena, zato što je politički pritisak morao da se nastavi.

"Narodni poslanik Marijan Rističević je najavio novu seriju zloupotrebe poreske policije i u Narodnoj skupštinu u decembru prošle godine najavio slanje poreske policije - ovaj put u CIRSD", rekao je Jovanović i dodao da je dve nedelje posle te najave bez pisanog naloga došla u CIRSD gde im je sva dokumentacija stavljena na raspolaganje, kao i svi ugovori i potvrde o plaćenom porezu.

Posle toga, kako je naveo, došlo je do curenja podataka iz Poreske uprave što se videlo iz objave poslanika Rističevića na svom Tviter nalogu, u kojoj je izneo podatke o finansiranju CIRSD-a.

"Rističević je na Tviteru objavljivao podatke iz finanisranja CIRSD-a, koje je dobio, mi smatramo kršenjem službene tajne od strane poreske policije", kazao je on.

Advokat Vladimir Todorić rekao je da je advokatski Tim CIRSD-a 6. marta podeno krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv NN lica iz poreske uprave, odnosno poreske policije zbog odavanja službene tajne za koje je zaprećena kazna od jedan do osam godina zatvora.

On je rekao da su na sastanku sa glavnom inspektorom poreske policije Srbije Nadom Novosel ukazali na curenje podataka iz poreske uprave, na šta im je odgovoreno da su potpuno sigurni da podaci nisu procureli iz njihovih redova i da nemaju nameru da pokreću postupke unutrašnje kontrole.

"U Srbiji nema vladavine prava, a sve je manje tužioca koji su spremni da brane čast sudske profesije", ocenio je Todorić.

Advokat Vladimir Gajić, koji je i jedan od stalnih članova Republičke izborne komisije, najavio je da će narednih nekoliko dana izaći s pravnim predlozima povodom toga što je većinu članova RIK-a čine ljudi iz koalicije oko Srpske napredne stranke, što je suprotno članu 29 Zakon o izboru narodnih poslanika prema kojem nijedna politička stranka ne može imati više od polovine članova u stalnom sastavu RIK-a.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...