Najnovije vesti

OBELEŽAVANJE 14 GODINA OD SMRTI ĐINĐIĆA: Na spomen-ploči vence polaže Vlada Srbije, Živković, LDP...
Foto: Tanjug Zoran Žestić

Godišnjica

OBELEŽAVANJE 14 GODINA OD SMRTI ĐINĐIĆA: Na spomen-ploči vence polaže Vlada Srbije, Živković, LDP...

Politika

Od ubistva premijera Zorana Đinđića danas se navršava 14 godina, a tim povodom članovi Vlade Srbije položiće venac na spomen-ploču u dvorištu Vlade, saopšteno je iz vlade.

Kako se u saopštenju navodi, na istom mestu, danas će poštu ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću odati i bivši članovi vlade, tadašnji potpredsednik Čedomir Jovanović, a zatim i članovi vlade Zorana Živkovića. LDP Jovanovića najavio je "Šetnju za Zorana", od sedišta te stranke do Vlade Srbije i do Aleje velikana na Novom groblju.

Foto: Fonet/Imre Szabo
Foto: Fonet/Imre Szabo

Premijer Zoran Đindić ubijen je 12. marta 2003. godine. Kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana, a uvedeno je vanredno stanje, koje je trajalo do 22. aprila.

U policijskoj akciji "Sablja", uhapšeno je 11.665 osoba, među kojima je bilo partijskih funkcionera, visokih vojnih oficira, nosilaca pravosudnih funkcija i estradnih zvezda, a neki od njih su proveli određeno vreme u pritvoru.

Foto: Fonet/Imre Szabo
Foto: Fonet/Imre Szabo

Osumnjičeni kao glavni u organizovanju ubistva premijera bili su nekadašnji komandant raspuštene Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i pripadnici zemunskog klana koji su ubijeni u policijskoj akciji, Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

Foto Stefan Jokić

U "Sablji" je uhapšen neposredni izvršilac ubistva Zvezdan Jovanović. Avgusta 2003. podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, suđenje je trajalo od decembra 2003. godina a maja 2007. godine proglašeni su krivim i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Kurir TV: Ove izjave su Đinđića odvele u istoriju!

Legija se skrivao 14 meseci, predao se maja 2004. godine i osuđen na 40 godina zatvora, koliko je dobio i Jovanović. Politička pozadina ubistva Zorana Đinđica još nije otkrivena.

Đinđić je rođen 1. avgutsa 1952. u Bosanskom Šamcu. Bio je doktor filozofije i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Demokratske stranke. Funkciju gradonačelnika Beograda obavljao je 1997. godine, a predsednika Vlade Srbije od 2001. do ubistva 2003. godine.

Odigrao je važnu ulogu u predsedničkim izborima SRJ septembra 2000, i u petooktobarskim demonstracijama koje su dovele do svrgavanja sa vlasti Slobodana Miloševića. Predvodio je DOS koji je činilo 18 stranaka. Ta koalicija pobedila je na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine, i zatim januara 2001. postao premijer Srbije.

(Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...