Pomen

(KURIR TV) JOVANOVIĆ: Svi koji su želeli da naude Đinđiću su nestali

Politika -

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak položili su danas vence i upalili sveće na mestu ispred sedišta Vlade Srbije u Beogradu, gde je 12. marta 2003. ubijen premijer i predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić.

Oni su predvodili tradicionalnu "Šetnju za Zorana" koju LDP organizuje na dan Đinđićevog ubistva od svog sedišta u centru Beograda do Novog groblja, gde je Đinđić sahranjen. Jovanović, nekadašnji visoki funkcioner DS-a i blizak Đinđićev saradnik, rekao je da građani u šetnji pokazuju spremnost da se bore za svoje živote "onako kako bi to radio Zoran Đinđić", da je sa njima.

Jovanović je izjavio da je Đinđić ubijen zbog toga što je bio političar, ali da svi oni koji su želeli njegov nestanak su sami nestali.

"Nestaće i oni koji to danas ne razumeju", rekao je Jovanović.

On je kazao da oni koji su u šetnji teže da zemlju izvedu "iz ludila u kojem je godinama", istakavši da se "nikada ružnije nije govorilo o DOS-u" koji je došao 2000. godine na vlast posle rušenja režima Slobodana Miloševića. Predsednik LSV Nenad Čanak rekao je da kada razmišlja o Đinđiću razmišlja da još nisu otkriveni i kažnjeni podstrekači njegovog ubistva i oni koji su omogućli takvu atmosferu.

"To je pokazatelj da nije bio hitac u čoveka već u ideju. Dok se ne suočimo sa prošlošću, budućnost neće biti drugačija", rekao je Čanak.

Ispred zgrade vlade u Nemanjinoj učesnici "Šetnje za Zorana" ostavili su crvene i bele ruže. Nakon polaganja cveća, građani su krenuli ka Novom groblju, gde će odati poštu Zoranu Đinđiću, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

(Beta/Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track