NVO: Pojedini kandidati opozicije ne poštuju demokratiju
Foto: Marina Lopičić

NVO: Pojedini kandidati opozicije ne poštuju demokratiju

Politika -

BEOGRAD - Predsednička kampanja poslednjih dana postala je agresivna, vulgarna i primitivna i jasno odslikava netrpeljivost i nepoštovanje osnovnih demokratskih principa od strane pojedinih predsedničkih kandidata opozicije i njihovih pristalica, smatra više organizacija civilnog društva.

Te organizacije su u saopštenju navele i da je, istovremeno, očigledan pokušaj delegitimizacije organa koji sprovode izbore, što direktno i štetno utiče na izborni proces koji je u toku.

Smatraju i da "uvrede, pretnje, pozivi na proteste, makedonski i ukrajinski scenario, pa čak i vešanje na banderama, dovode u pitanje suštinski koncept demokratije koji je baziran na pravu građana da bira svoje predstavnike i izražavanje slobodne volje bez straha i pritisaka".

Takođe apeluju na učesnike predsedničkih izbora da omoguće građanima Srbije slobodu biranja predsedničkog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima i poštede ih primitivizma, straha i sramote koju, "sigurni smo, osećaju dok slušaju ili čitaju sramne, preteće i neprimerene poruke pojedinih kandidata i njihovih poštovalaca".

Kako bi izbori imali istinski demokratski karakter, navode, predsednički kandidati moraju pre svega da poštuju izborni proces, zakone i Ustav Republike Srbije.

"Do izbornog dana preostao je 21 dan, a govor mržnje i nepoštovanje drugih učesnika u izbornom procesu došao je do usijanja" ocenjeno je u saopštenju.

Od svih predsedničkih kandidata, očekuju da omoguće slobodno, nesmetano i demokratsko sprovođenje predsedničkih izbora u Srbiji, kao i da se javno ograde od govora mržnje i najava rušenja ustavnog poretka u našoj zemlji.

Saopštenje je potpisalo šest organizacija civilnog društva, Eu serbona 2014, Centar za otvoreni dijalog, Udruzenje za zastitu mladih, Odbrana izborne volje građana, Institut za procenu bezbednosnih rizika i Centar za globalne kreativne aktivnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track