TRAMPOV ŠAMAR TAČIJU: Zaustavite formiranje vojske!
Foto: AP, Fonet

Vašington traži od Prištine

TRAMPOV ŠAMAR TAČIJU: Zaustavite formiranje vojske!

Politika -

Ambasador SAD u Prištini Greg Delavi zatražio je od kosovskih vlasti da zaustave postupak formiranja vojske, demantujući predsednika Hašima Tačija i predsednika parlamenta Kadrija Veseljija da je ovaj proces koordinisan sa Vašingtonom, pišu mediji u Prištini.

Delavi je, u intervjuu portalu Insajderi upozorio vlasti u Prištini da je neprihtavljiv način na koji se ovo pitanje rešava, izražavajuću razočarenje inicijativom Hašima Tačija usmerene ka promeni zakona kojima se reguliše status Bezbednosnih snaga Kosova.Prema njegovim rečima, SAD su uložile napore da Kosovo dobije vojsku, ali kroz ustavna ovlašćenja i u saradnji sa svim etničkim zajednicama na Kosovu.

Foto: AP
Foto: AP

"Nismo pretpostavljali da će proces ići ovim tokom. To zaista nije u saglasnosti sa sadržajem diskusija koje smo do sada vodili sa kosovskom vladom," rekao je Delavi.

Američki ambasador je, takođe, demantovao tvrdnje Tačija i Veseljija da formiranje vojske prati puna koordinacija sa partnerskim državama.

"Blisko sarađujemo u ovakvim slučajevima. Zbog toga sam donekle iznenađen i razočaran načinom na koji je predlog zakona predstavljen protekle sedmice", rekao je Delavi i od kosovskih vlasti zatražio da zaustave ovaj proces.

"Nadam se da će vlada obustaviti ovaj proces i pokušati da pridobije široku podršku entičkih zajednica", rekao je američki ambasador, navodeći da Priština, u tom slučaju, može da računa na podršku SAD.

(RTS/Insajderi)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track