Najnovije vesti

VUČIĆ POSLE DOLASKA U SARAJEVO: Važno je da se razgovara, to smiruje tenzije u regionu
Foto: Vlada Srbije

Samit lidera zapadnog Balkana

VUČIĆ POSLE DOLASKA U SARAJEVO: Važno je da se razgovara, to smiruje tenzije u regionu

Politika

SARAJEVO - Važno je da se razgovara, jer to smiruje tenzije u regionu, što nam je neophodno, poručio je večeras premijer Aleksandar Vučić po dolasku u Sarajevo, gde sutra učestvuje na sastanku premijera zapadnog Balkana.

Kako je rekao u izjavi novinarima, večeras učesnike očekuje "ni malo laka večera", a uz domaćina Zvizdića, večeri će pruisustvovati i premijer Albanije Edi Rama, kao i predstavnici Prištine, ali i ministar Mirko Šarović.

 

"To neće biti laki i jednostavni razgovori posebno u svetlu nekoliko različitih predloga za koje smatramo da su loši po pitanju očuvanja mira i stabilnosti koji dolaze iz Prištine", poručio je srpski premijer.

 

Primetio je ,međutim, da je posao premijera da zaštiti interese svoje države i da se bori razgovorima, dijalogom i pokuša te probleme da reši i da spusti tenzije.

 

"Što se tiče sutrašnjeg dana razgovaraćemo o konkretnim stvarima, upravo kako sam juče razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Želimo da vidimo što više konkretnih projekata, da znamo šta nam je cilj, gde idemo, šta želimo da postignemo. Mislim da ćemo imati po prvi put značajnije rezultate", ukazao je Vučić.

 

On je naveo da su za Srbiju važni izgradnja autoputeva oko čega postoje zajedničke ideje sa BiH i Crnom Gorom, ali i oko puta Niš-Priština-Drač.

 


SASTANAK PREMIJERA ZAPADNOG BALKANA: Vučić doputovao u Sarajevo

 

"Šta god od tih projekata krene da se gradi uz podršku EU bićemo zadovoljni. Mi smo spremni veći deo toga da finasniramo. Ako idemo ka Prištini to podiže celu Toplicu i nišavski kraj, ako idemo ka BiH, to nas obavezuje da uradimo Čačak- Požegu, Požega-Užice, Užice-Kotromani, ako budemo išli ka Crnoj Gori imamo Požegu-Boljare deonicu dugu 107 kilometara", rekao je Vučić.

 

Kako je rekao, postoji spremnost da se razgovara o prugama koje su jeftinije.

 

"To sve gradi jedan drugačiji politički okvir u kojem se više ne govori o sukobima, svađama, o problemima već se priča o budućnosti. Naša teza je stvaranje jedinstevnog tržišta, ideja sa kojom sam izašao je carinska unija, da vidimo koliko je moguće više postići ekonomske integracije čime bi bili privlačniji za sve investitore, kako sa zapada tako i istoka, a olakšaćemo međusobnu trgovinu", uveren je Vučić.

 

Srpski premijer ističe da bi to ubrzalo i i protok kapitala i ljudi.

 

"Neće nam kamioni sa jogurtom i sirom čekati po 30 sati. Time ćemo uštedeti mnogo novca, 5-7 odsto. Bolje radnicima da taj novac podelimo, da žive bolje nego da ga gubimo na besmislene birokratske procedure", podvlači on.

 

Kazao je da mnogo zajedničkih tema ima o kojima treba razgovarati i da je svaki razgovor dobar, jer on znači smirivanje tenzija, što je veoma važno, a neretko i dovoljan cilj.

 

U Sarajevu se, naglasio je, oseća apsolutno bezbedno i razmišlja i da izađe u grad, kako bi sa običnim narodom razgovarao.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

VESTI KURIR TV 15.03.2017

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...