JANKOVIĆ U ZRENJANINU: Srbija auto bez benzina, zaribanog motora i probušenih guma
Foto: Zorana Jevtić

Potrebno povratiti državu

JANKOVIĆ U ZRENJANINU: Srbija auto bez benzina, zaribanog motora i probušenih guma

Politika -

ZRENJANIN - Kandidat za predsednika Srbije Saša Janković rekao je večeras na predizbornom skupu u Kulturnom centru u Zrenjaninu da je država auto kojim jedno društvo ide gde želi da ide, a da je Srbija auto bez benzina, zaribanog motora i probušenih guma.

"Naša država je vozilo kojem je motor zaribao, točkovi su probušeni, retrovizori su pootpadali, benzina nema, a imamo jednog čoveka koji je seo za volan, stavio nas na klocne, i ispred nas upalio nam, kao u Americi, bioskop i pušta nam filmove i kaže nam da putujemo negde i očekuje od nas da u to verujemo", rekao je Janković.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Ukazao je da je potrebno "povratiti državu" da bi građani mogli negde da stignu, ali da im on ne nudi da će ih zapošljavati, već državu u kojoj će poslodavci da zapošljavaju. Rekao je i da građanima neće on govoriti "koliko nam dobro ide", već da ekonomisti i statističari izađu i kažu pravo stanje.Janković je rekao i da građanima nudi sudove koji će suditi po pravu, a ne po partijskoj liniji, da im ne nudi da se leče u boljim stranačkim prostorijama, već u bolnicama, niti da će svi biti doktori nauka.

"Ne nudim vam da ću ja biti kompletni idiot, ali se bojim da ćemo svi zajedno biti idioti ako ne napravimo prvi korak, a on je veoma blizu ispred nas, i rekoh: optimizam, ali dozvolite malo pesimizma: nije nemoguće da se ovo nastavi", rekao je obraćajući se večeras.Istakao da je za sadašnju vlast glasalo samo malo više od četvrtine građana Srbije, a ona ima vlast na svim nivoima i u svim institucijama.

Foto:  Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"Moraćemo nešto da promenimo, haj'te da ovi izbori za presednika budu početak, ova vlast je kula od karata i ni sama sebi ne veruje kako joj dobro ide, hajde da izvučemo prvu, najozbiljniju kartu i da nakon toga ta institucija laži i ucene i pretnje, uvrede, padne, a onda pokažemo kakvi smo mi", rekao je Janković.

Pored Saše Jankovića građanima Zrenjanina večeras je govorio i karikaturista Dušan Petričić koji je rekao da nije tačno da je "ekipa koja podržava Sašu Jankovića lažna elita iz Kruga dvojke", već da tu "elitu" čine oni koji primećuju da se živi u društvu "u kojem nas lažu". ; Govorio je i muzičar Nikola Čuturilo rekavši da aktuelna vlast nije ni u kakvoj vezi s kriminogenim sredinama, već da je oa "od vrha do dna kriminalizovana", dok je reditelj Janko Baljak ukazao da su predstojeći izbori prilika da "budemo slobodni građani ili ucenjeni građani u rukama diktature koja dolazi sve žešće u Srbiju".

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Košarkaški stručnjak Dušan - Duda Ivković je rekao da "imamo domovinu, ali ne državu", i da su izbori važni kako bi se, rekao je, sprečila diktatura, a profesor i akademik Dušan Teodorović ukazao da je "mnogo stvari urušeno" u Srbiji koja je "zemlja iskrivljenih ogledala".Zrenjanincima su govorile i Tatjana Vojtehovski i Srbijanka Turajlić koja je za Jankovića kazala da je dokazao šta su čast i poštenje, a Rade Veljanovski je za Jankovića rekao da "nije čovek prošlosti, već budućnosti i ne želi svu vlast, jer zna Ustav i zakone".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track