Jeremić na čelu UN rampa za priznavanje Kosova
Foto: Kurir

Jeremić na čelu UN rampa za priznavanje Kosova

Politika -
On je ambiciozan i sposoban mladi čovek poznat po lobiranju širom sveta protiv priznavanja Kosova, kaže bivši ambasador Čarls Kroford

LONDON - Napori za priznavanje nezavisnosti Kosova biće usporeni kada Vuk Jeremić bude predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iduće godine, a Srbija posle toga po prvi put preuzme predsedavanje Oebsom, ocenio je bivši britanski ambasador u Beogradu Čarls Kroford u autorskom članku za londonski dnevnik Dejli telegraf.Kroford se u članku pita i da li je vreme za nekakav dogovor sa zvaničnim Beogradom da bi se situacija oko Kosova najzad rešila. Po oceni Kroforda, Jeremić je ambiciozan i sposoban mladi čovek koji je poznat po svom lobiranju širom sveta protiv priznavanja Kosova.

"Njegovo insistiranje da Kosovo nije nezavisno, iako su ga mnoge zemlje priznale, imalo je donekle uspeha jer ga je priznala skoro polovina zemalja sveta", ocenio je on i dodao da su najveće zemlje sveta (Kina, Indija, Rusija, Brazil i Indonezija) čvrsto stale na stranu Beograda.

Jeremić je za predsedavajućeg Generalne skupštine UN izabran glasovima onih zemalja koje se protive zapadnom pogledu na svet, kaže on i podseća da je Jeremić vešto koristio "jugoslovensko" nasleđe da lobira za podršku naročito među nesvrstanim zemljama.

"Ukratko, da bi odbranila svoj stav o Kosovu, Srbija koristi dugu tradiciju vešte, cinične diplomatije, zauzimajući istovremeno i evropsku i nesvrstanu poziciju", naveo je Kroford.

Prema njegovim rečima, ideja da se ostavi prostor za sve opcije radi nepredvidive improvizacije duboko je ukorenjena u političkoj kulturi Srbije. Srbija mora da se suoči sa činjenicom da je većina zemalja EU priznala Kosovo i da neće postati članica Unije, dok ne postigne nekakav politički dogovor oko Kosova, ali istovremeno Srbija zna da Kosovo ne može ništa ozbiljno da postigne bez punog priznanja, kaže Kroford.

On ističe i da je podrška Rusije presudna u diplomatskoj borbi da se spreči Kosovo da učestvuje na pesmi Evrovizije i da postane član svetskih sportskih tela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track