KRADUCKANJE Jocić: Velja potpisao pljačku, a ja robijao!
Foto: Marina Lopičić

Bivši direktor „Puteva Srbije“ optužuje

KRADUCKANJE Jocić: Velja potpisao pljačku, a ja robijao!

Politika -

Iako je nekadašnji ministar infrastructure odobrio i overio isplatu 150 miliona dinara privatnoj firmi, za ovaj kriminal nikad nije procesuiran

Bivši direktor „Puteva Srbije“ Branko Jocić, kojem se i dalje sudi pred Specijalnim sudom u Beogradu, tvrdi da mu je Velimir Ilić, nekadašnji ministar, smestio robiju iako je on lično potpisao pljačku u vezi sa saniranjem klizišta 2007. godine.Jocić je Kuriru dostavio i dokumentaciju iz koje se vidi da je transakcije i ugovore vredne oko 150 miliona dinara potpisivao lično Velimir Ilić, a ne tadašnji direktor „Puteva“.Optužnica je u septembru 2011. podignuta protiv Jocića, njegove majke, supruge, dvoje saradnika i vlasnika firme „Rotijer“ Dragana Pavlovića. Oni se terete da su prilikom ugovaranja radova na sanaciji klizišta u opštinama Krupanj i Loznica zloupotrebili sredstva dobijena od Evropske banke tako što su za ove dve lokacije neosnovano isplatili oko 41,5 miliona dinara preduzeću „Rotijer“ za radove koje ono nije obavilo. Jocić se tereti za isplatu još oko 108 miliona dinara koji su „Rotijeru“ isplaćeni za sanaciju klizišta na putu Krupanj- Lipenović, odnosno Gračanica - manastir Soko grad. Uhapšeni su u martu 2011, a Jociću i članovima njegove porodice privremeno je oduzeto sedam nekretnina i 12 ručnih satova. Jocić je pušten iz pritvora posle 15 meseci, a u toku je veštačenje dokumentacije.

Međutim, uvidom u dokumentaciju vidi se da je rešenja o prebacivanju novca „Rotijeru“ za sanacije klizišta Krupanj-Lipenović i Gračanica - manastir Soko grad, u vrednosti od 41,7, odnosno 67,1 milion dinara, u martu 2007. godine potpisao upravo Velimir Ilić. Jocić tvrdi za Kurir da mu je Ilić smestio jer nije hteo da krade.- To je politički proces jer je DS fabrikovao afere, a ugovori koji su sklapani u Ministarstvu za infrastrukturu nisu bili ni zavedeni, a potpisivao ih je Ilić. Ovo nema nema nikakve veze sa mnom i JP „Putevi Srbije“ jer to preduzeće uopšte nije učestvovalo u ovim sanacijama. Cilj Ilića bilo je uništenje moje porodice jer nisam pristao na priču o kraduckanju - tvrdi Jocić.

Bez komentaraTUŽILAŠTVO I ILIĆ ĆUTEKurir je od tužilaštva zatražio odgovore na pitanja zašto u optužnici stoji da su zloupotrebljena sredstva iz Evropske banke kad je Velimir Ilić potpisao da je reč o novcu iz budžeta, i kako je moguće da u ovim predmetima nema Ilićeve odgovornosti, već da je samo bio svedok u postupku. Odgovore nismo dobili.Ilić do zaključenja broja nije odgovarao na naše pozive.

Svetlana Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track