PO ZAHTEVU HAŠKOG TRIBUNALA: Interpol raspisao CRVENE POTERNICE za troje RADIKALA
Foto: Profimedia/Fonet

Zahtev za lociranjem i hapšenjem

PO ZAHTEVU HAŠKOG TRIBUNALA: Interpol raspisao CRVENE POTERNICE za troje RADIKALA

Politika -

Haški tribunal saopštio je danas da je na zahtev tog suda Interpol izdao crvene poternice sa nalogom za hapšenje za troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića.

Interpol je 24. marta obavestio Tribunal da je izdao crvene poternice kojima se traži lociranje i hapšenje optuženih, po zahtevu sekretarijata Tribunala.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Crvene poternice su na snazi od 16. marta, kaže se u saopštenju haškog suda.

Naloge za hapšenje, odnosno poternice protiv Jojića, Radete i Ostojića, koji se terete za uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, donelo je sudsko veće Haškog tribunala 5. oktobra prošle godine, a sredinom novembra je skinuta oznaka tajnosti sa njih.

TRIBUNAL NE ODUSTAJE: Hag od Interpola traži crvenu poternicu za troje radikala

Sudsko veće je 14. februara naložilo sekretarijatu Tribunala da od Interpola zatraži distribuiranje crvenih poternica povodom naloga za hapšenje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Srbija, odnosno sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio je 18. maja da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Viši sud je naime zaključio da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

HAŠKI TRIBUNAL: Izdat međunarodni nalog za hapšenje troje radikala

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Foto: Promo
Foto: Promo

Tribunal je letos od Srbije tražio da pod hitno da promeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje pomenutih radikala.

VJERICA RADETA: Za radikale slučaj izručenja Hagu završen

Šešelj je u martu 2016. prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine, a u toku je žalbeni postupak.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

IZBORNA NOĆ: Kurir pre svih!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja