ALBANCI PROTESTOM DOČEKALI SRBE: Neće povratnike u svom selu
Foto: Nemanja Pančić

Očekivano

ALBANCI PROTESTOM DOČEKALI SRBE: Neće povratnike u svom selu

Politika -

U selu Ljubožda na Kosovu i Metohiji danas je protestovala grupa Albanaca zbog povratka Srba u ovo selo nadomak Istoka.

U Ministarstvu za zajednice i povratak (MZiP) rečeno je Tanjugu da je protest protekao bez incidenata i da su za vreme okupljanja Albanaca Srbe povratnike čuvali vojnici Kfora i Kosovska policija. U selo Ljubožda kod Istoka na KiM pre tri dana vratilo se 13 srpskih porodica koje su iz ovog sela proterane pre skoro 18 godina i koji zajednički, u jednom objektu, čekaju obnovu i izgradnju svojih domova.

U MZiP, kojim rukovodi Dalibor Jevtić, rečeno je da okupljanje Albanaca u Ljuboždi zabrinjava i da šalje lošu poruku, ne samo Srbima koji su se vratili u ovo selo, nego svim raseljenim licima. Ministarstvo za povratak i zajednice biće u stalnoj koordinaciji sa Kforom i policijom kako bi se povratnicima koji su se na Kosovo vratili nakon 18 godina obezbedila potpuna bezbednost, navode iz MZiP.

U selu Ljubožda na Kosovu i Metohiji danas je počela obnova objekta u kojem će privremeno boraviti raseljeni Srbi iz ovog sela kod Istoka dok im ne budu obnovljene i renoviranje kuće.U selu Ljubožda do dolaska Kfora i UNMIK-a na Kosovo i Metohiju 1999. godine živelo je oko 40 srpskih porodica koje su potom proterane u centralnu Srbiju.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track