DAN POSLE IZBORA, PODACI RIK: Vučić osvojio 55,1 odsto glasova
Foto: Kurir, Fonet, Beta

Srbija izabrala predsednika

DAN POSLE IZBORA, PODACI RIK: Vučić osvojio 55,1 odsto glasova

Politika -

Na juče održanim predsedničkim izborima u Srbiji, prema preliminarnim rezultatima pobedio je kandidat SNS Aleksandar Vučić. Prema najnovijim podacima Republičke izborne komisije (RIK) o privremenim rezultatima glasanja na izborima za predsednika Srbije, Aleksandar Vučić osvojio je 55,1 odsto glasova.

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

15.09 - Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas u vladi Srbije sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom, dan posle izbora na kojima je odneo ubedljivu pobedu u prvom krugu.

SKAT VUČIĆU DAN POSLE I U POVERENJU: Aleksandre, trebalo je da...

19.16 - Povodom izbora za predsednika Srbije, premijer Aleksandar Vučić dobio je čestitku od predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, saopštila je Vlada Srbije.

Svesrdno vam čestitam izbor za predsednika Srbije, u ime mog naroda i u svoje ime. Oduševljen sam što ćete nastaviti da služite Srbiji u novoj ulozi predsednika.Prijateljski odnosi i saradnja između Turske i Srbije, dve ključne zemlje na Balkanu, dali su važan doprinos regionalnom prosperitetu i miru. Vizionarsko liderstvo i vaša lična zalaganja igrali su veliku ulogu u ostvarivanju saradnje, solidarnosti i duha regionalnog partnerstva, što je ostavilo dubok trag na naše bilateralne odnose u proteklih nekoliko godina.Kao dva lidera, koja su izabrana za vreme svog premijerskog mandata, u potpunosti verujem da ćemo zajedno raditi na daljem jačanju naših trenutnih prijateljskih odnosa i saradnje, naročito u oblasti ekonomije.Bilateralna i regionalna saradnja koju ćemo učvršćivati u svim oblastima omogućiće nam da prenesemo snažno nasleđe budućim generacijama, navodi se u čestitki turskog predsednika.

18.14 - Italijanski premijer Paolo Đentiloni čestitao je danas Aleksandru Vučiću izbor za predsednika Srbije, navodeći da su odnosi dve zemlje izuzetni i da će Rim nastaviti da "ulaže napore kako bi oni još više ojačali" na putu evropskih integracija Srbije.

"U svoje lično ime i u ime italijanske Vlade, upućujem najiskrenije čestitke na velikom uspehu koji si ostvario juče pobedivši u prvom krugu na izborima za predsednika Srbije", navodi se u čestitki, saopštila je Vlada Srbije.

Đentiloni je dodao da Vlada Italije u potpunosti podržava evrointegracije Srbije.

15.08 - Lider Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović čestitao je danas izabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ipoželeo mu da, kako je naveo, opravda dobijeno poverenje, te nađe siguran put za državu u teškoj situaciji u kojoj se nalazi.On je zahvalio građanima Srbije na tome što se nije desio nikakav loš scenario na ulicama.

"To je pobeda za sve nas koji se zalažemo za normalnu i pristojnu politiku", rekao je Parović, ističući da je on danas jedan od retkih koji može da čestita Vučiću na ubedljivoj pobedi "što dovoljno govori o svojevrsnoj anomaliji izbora i atmosferi koja je u kampanji vladala".

14.56 - Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić čestitao je predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću povodom izbora za predsednika Republike. "U ime građana opštine Srebrenica i u svoje lično ime, želim da Vam čestitam pobedu u prvom izbornom krugu kao kandidatu za predsednika Republike Srbije, navodi se u čestitki.

14.55 - Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je danas aktuelnom premijeru Aleksandru Vučiću izbor za predsednika Srbije, uz uverenje da su razvoj dobrosusedskih odnosa i promovisanje evropskih vrednosti u interesu dveju država. Šta je Plenković tačno poručio Vučiću pročitajte OVDE.

14.52 - Najviši zvaničnici EU Donald Tusk i Žan Klod Junker čestitali su Aleksandru Vučiću na izboru za predsednika Srbije, kao i snažnoj podršci koju je dobio od građana.

14.45 - Pokret Dosta je bilo se na Tviteru "pohvalio" uplatom od 500.000 na njihovog kandidata. Sudeći po tiketu, trebalo je da Radulović osvoji više od 2,3 odsto osvojenih glasova da bi dobio 925.000 dinara.

14.31 - "Rezultat izbora dao je Aleksandru Vučiću mandat za nastavak politike koju je i dosad vodio, pa i kad je reč o saradnji sa Rusijom", kaže za Sputnjik ruski ambasador Aleksandar Čepurin. Ruski diplomata podseća da je Vučić bio jasan favorit i da nije razočarao svoje pristalice. „Razlika u odnosu na sledeće kandidate nije nekoliko procenata nego nekoliko puta, i zato je to objektivno jak rezultat. Ruski mediji njegovu pobedu karakterišu sa dve reči - ’ubedljiva‘ i ’sigurna‘. Sam kandidat je tu pobedu nazvao čistom. A naši kineski drugovi bi je verovatno nazvali gvozdenom", primećuje Čepurin.

14.26 - Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da sa pobednikom predsedničkih izbora Aleksandrom Vučićem nije razgovarao o tome ko će biti budući premijer i istakao da je rezultat koji je ostvario Vučić pokazatelj da je SPS dobro procenio pružajući mu podršku.

14.17 - Ministar za rad Aleksandrav Vulin kaže da je Aleksandar Vučić na predsedničkim izborima dobio podršku kakva nije zabeležena i da su građani Srbije na taj način podržali sve ono što je rađeno u protekle tri godine.

14.15 - Član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović izjavio je danas u Beogradu da je prebrojano 80 odsto glasova sa Kosova na predsedničkim izborima u Srbiji, od čega je Aleksandar Vučić osvojio 80 odsto, a svi ostali kandidati 20 odsto.

13.58 - Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović čestitala je danas Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima u Srbiji. Kolinda Grabar Kitarović navela je da je uverena sam da će Vučić na toj odgovornoj dužnosti uspešno raditi za sveukupni napredak Srbije i za dobrobit svih njenih građana. "Verujem da ćemo u predstojećem periodu zajedničkim radom pridonositi unapređenju sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa, u čemu nam naše manjinske zajednice mogu biti poseban i trajan temelj", napisala je predsednica Hrvatske u čestitki.

13.55 - Crnogorski premijer Duško Marković pozdravio je ubedljivu pobedu aktuelnog srpskog premijera na predsedničkim izborima u Srbiji i poručio da veruje u jačanje odnosa dveju država. "Pozdravljam izbore koji su, prema svim izveštajima bili demokratski i fer. Takođe, pozdravljam pobedu ubedljivu pobedu Aleksandra Vučića i verujem da će njegov izbor za predsednika Srbije biti usmeren ka daljem jačanju odnosa Srbije i Crne Gore", naveo je Marković.

13.48 - Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je uverenje da će Vučić i u predsedničkom mandatu, nastaviti da radi na razvoju i napretku zemlje, kao i da će uspeti da ostvari viziju ekonomski snažne i prosperitetne Srbije. Ona je navela da Vučićeva pobeda "predstavlja kontinuitet uspešne politike koju vodi na dobrobit svih građana Srbije"."Važna je i za nas u Republici Srpskoj, jer će, sigurna sam, dati dodatni podsticaj dosadašnjoj uspešnoj saradnji između Republike Srpske i Republike Srbije, u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, a sve u cilju prosperitetnijeg života našeg naroda - navodi se u čestitki premijerke Republike Srpske.

Foto: Beta/Milan Obradović
Foto: Beta/Milan Obradović

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić u čestitki Vučiću istakao je da je dobra saradnja Srbije i BiH preduslov mira i stabilnosti u regionu. "Uveren sam da ćemo, u obostranom interesu, zajednički nastaviti da negujemo dobrosusedske odnose, navodi se u čestitki predsedavajućeg Predsedništva BiH, saopšteno je iz Predsedništva BiH.

13.46 - Predsednik Italije Serđo Matarela u čestitki Vučiću naveo je da Beograd i Rim spaja istorijsko i čvrsto prijateljstvo, koje je omogućilo dvema zemljama da razviju izuzetno strateško partnerstvo koje je, kako je naveo Matarela, dodatno osnaženo poslednjih godina "zahvaljujući podstreku Vlade koju ste Vi vodili". "Imajući u vidu takve veze i sa željom da one dodatno ojačaju, Italija će nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu reformi, evropskih integracija i regionalne saradnje, kojima ste Vi dali visoko cenjeni i nesporan doprinos.Siguran sam da će se tokom Vašeg predsedavanja taj put nastaviti s nepromenjenom odlučnošću za dobrobit stabilnosti čitavog regiona", navodi se u čestitki italijanskog predsednika.

13.24 - Na glasanju za predsednika Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama na svim biralištima najviše glasova je osvojio kandidat grupe građana "Za Srbiju bez straha" Saša Janković.

13.19 - Bivši hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač ocenio je danas da je Hrvatskoj sada najvažnije da uspostavi kvalitetan dijalog s Aleksandrom Vučićem kao budućim predsednikom Srbije, kako bi otvorena pitanja na relaciji Zagreb - Beograd bila rešena. On je dodao da je ubedljiva pobeda Vučića na predsedničkim izborima potvrda da je on "apsolutni vladar u Srbiji". "Verujem da ćemo s Vučićem moći da krenemo u rešavanje pitanja ratnog nasleđa. Tu govorim o nestalima, o onima koji su bili u srpskim logorima, koji će moći tražiti odštetu za periode provedene u logorima. Sve ćemo to postići uz dobru volju iz Zagreba", rekao je Kovač.

13.16 - "Prezadovoljan sam izbornim rezultatom: Po osvojenim glasovima, u gradu Užicu sam, drugi, odmah iza Vučića, drugi sam i u Arilju, treći u Priboju, treći u Požegi, drugi u Kosjeriću, a u Čajetini sam Vučiću priredio najubedljiviji poraz, u celoj Srbiji, na ovim izborima, prvi sam sa osvojenih čak 61,23 odsto glasova, jer su moji Zlatiborci još jednom rekli "ne" opseni, prevari i lažima beogradskih državnih raspikuća, izjavio je predsednički kandidat Milan Stamatović. Smatra da je opoziciji neophodna nova snaga. A, šta je Stamatović izjavio sinoć pročitajte OVDE.

13.11 - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko čestitao je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na izboru za predsednika Srbije. "Ova pobeda svedoči o priznanju koje je srpski narod dao vašim dostignućima kao premijera. Ona pokazuje da se narod nada novim dostignućima, daljem napretku i prosperitetu u zemlji", naveo je Lukašenko u čestitki upućenoj Vučiću.

12.53 - Član predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović izjavio je danas da još nije doneta odluka o tome ko će biti premijer Srbije i da je to sada u rukama izabranog predsednika. "To će biti predmet razgovora u stranci i na svim drugim nivoima u narednim nedeljama. Mislim da je Aleksandar Vučić rekao da će to biti u naredna dva meseca, da će se donositi takva odluka. Ima vremena za to, vlada funkcioniše i radi svoj posao", rekao je Stefanović.

12.40 - Zvaničnici i predstavnici političkih partija u Republici Srpskoj ocenjuju danas da je ubedljiva pobeda aktuelnog premijera Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima garant unutrašnje stabilnosti Srbije i regiona. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srbija, predsedničkim izborima u složenim regionalnim okolnostima, "udarila pečat stabilnosti".

11.58 - Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima, saopštila je danas pres sužba Kremlja.

11.57 - Posmatračka misija nevladine organizacije CRTA saopštila je, na osnovu konačne obrade 100 odsto svog uzorka, da je Aleksandar Vučić osvojio 54,7 odsto glasova i da su izbori bili regularni. CRTA je saopštila i da je Saša Janković osvojio 16,3 odsto glasova, a Luka Maksimović 9,5 odsto. Izlaznost na izborima bila je 54,4 odsto. Kako je saopšteno, izborni dan je protekao u skladu sa propisanim procedurama, ali se ocenjuje da su kandidati tokom kampanje bili neravnomerno zastupljeni u medijima.

11.49 - Luka Maksimović alijas Ljubiša Beli Preletačević, prema preliminarnim rezultatima osvojio je treće mesto na predsedničkim izborima u Srbiji. On je ipak, kao što je i obećao, otišao do sedišta još uvek aktuelnog predsednika Srbije na Andrićevom vencu, Tomislava Nikolića i zatražio mu ključeve...A, šta se tamo dogodilo pročitajte OVDE.

11.31 - Nemački mediji u prvim izveštajima i komentarima povodom pobede Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji ističu njegovo obećanje da će zemlju i, kao predsednik države, voditi putem Evropske unije (EU) i ukazuju da je pobeda bila trijumfalna, jasna i ostvarena još u prvom krugu izbora.

11.30 - Vodeći američki dnevni list Njujork tajms navodi da će pod Vučićem kao predsednikom "Srbija verovatno nastaviti isti kurs unutrašnje i spoljne politike kao tokom vremena koje je on proveo na funkciji premijera".

11.01 - "Iza nas je jedna od najnepoštenijih izbornih kampanja, jedan totalno neregularni izborni proces, jedna kontinuirana izborna krađa koja traje mesecima unazad i koja je naravno završila pobedom Aleksandra Vučića, u koju mi apsolutno sumnjamo. Ovi predsednički izbori treba da budu poništeni", rekao je predsednik Dveri Boško Obradović. Lider Dveri je još sinoć po proglašenju preliminarnih izbornih rezultata izbornu kampanju za predsednika Srbije ocenio kao najnepošteniju u istoriji i zatražio organizovanje novih izbora.

10.55 - Prištinska štampa u današnjim izdanjima piše o tome da je Aleksandar Vučić na predsedničkim izborima uspeo da potvrdi ogromnu popularnost, da je za njega na Kosovu glasalo 41.000 Srba.

10.50 - Visoka predstavnica EU Federika Mogerini čestitala je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću pobedu za predsednika Srbije, izjavila je danas portparolka visoke predstavnice. Kako navodi portparolka Maja Kocijančić u poruci na Tviteru Mogerini je uputila čestitke Vućiću na izboru za predsednika Srbije pri dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU danas u Briselu.

10.41 - Francuski list Mond piše danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić bez iznenađenja pobedio na predsedničkim izborima već u prvom krugu. "Od kada je postao premijer 2014. godine Vučić, bivši ultranacionalista koji je prešao ka centru i približio se Evropskoj uniji, čvrsto drži vlast u svojoj partiji", navodi list.

10.30 - Ministar za rad Aleksandrav Vulin kaže da je Aleksandar Vučić na predsedničkim izborima dobio podršku kakva nije zabeležena i da su građani Srbije na taj način podržali sve ono što je rađeno u protekle tri godine.

10.10 - Aleksandar Vučić odneo je ubedljivu pobedu i u glavnom gradu sa 44,7 odsto glasova građana na osnovu preliminarnih rezultata jednog stranačkog izbornog štaba. Vučić prvi i u Mladenovcu, rodnom kraju Belog. Čim je lider SNS Aleksandar Vučić proglasio je izbornu pobedu, kod hotela Jugoslavija počeo je vatromet koji je trajao punih 15 minuta.

10.00 - Aleksandar Vučić, kandidat vladajuće koalicije, novi je predsednik Srbije, a prema najnovijim podacima Republičke izborne komisije (RIK) o privremenim rezultatima glasanja na izborima, on je osvojio 55,1 odsto glasova. Prema podacima na osnovu 90,86 odsto obrađenog biračkog materijala, Saši Jankoviću pripalo je 16,26 odsto glasova, Luki Maksimoviću 9,04 odsto, a Vuku Jeremiću 5,33 odsto, dok je Vojislav Šešelj osvojio 4,47 odsto glasova.

9.35 - Predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković izjavila je da mandat odlazećem predsedniku Tomislavu Nikoliću ističe 31. maja, nakon čega će uslediti konsultacije izabranog predsednika države sa partijama i izbor predsednika.

9.10 - Nema govora da će glasovi koji će stići sa Kosova, iz dijaspore i iz zatvora promeniti redosled kandidata, izjavio je danas Srđan Bogosavljević iz agencije IPSOS. "To je još 0,5, 0,6 do jedan odsto gore za Vučića. Nema govora o promeni redosleda", rekao je Bogosavljević za RTS. "Očekivali smo za oko 100.000 veću izlaznost, na osnovu anketnih istraživanja, a desilo se da je nešto veća izlaznost bila u Beogradu, po svemu sudeći izlaznost mlađih", kazao je Bogosavljević.

9.00 - Prema podacima na osnovu 90,86 odsto obrađenog biračkog materijala, Saši Jankoviću pripalo je 16,26 odsto glasova, Luki Maksimoviću 9,04 odsto, a Vuku Jeremiću 5,33 odsto, dok je Vojislav Šešelj osvojio 4,47 odsto glasova. Glasalo je ukupno 54,63 odsto birača. Podaci se sporije evidentiraju zato što se u RIK donose potpisani zapisnici sa biračkih mesta.

8.37 - Novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić, prima čestitke zbog izborne pobede i od svetskih zvaničnika.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc čestitao je sinoć Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima. Čestitkama se pridružio i komesar EU za susedsku politiku i pridruživanje Johanes Han.

8.30 - Glasovi sa Kosova i Metohije stigli su u Vranje i Rašku jutros oko 1.30, ali još nije poznat ishod glasanja. U OEBS je sinoć agenciji Beta rečeno da je na Kosovu za predsednika Srbije glasalo 39,21 odsto birača upisanih u birački spisak.

8.00 - Drugo mesto na predsedničkim izborima u Srbiji osvojio je Saša Janković.

Foto: Dragana Udovičič
Foto: Dragana Udovičič

Janković je posle glasanja rekao novinarima da će građanima Srbije vratiti dostojanstvo i osmeh na lice, a institucijama smisao.

"Nakon ovoga, ništa u Srbiji neće biti isto. Posle dugo, dugo vremena počećemo da stavljamo stvari na njihovo mesto", kazao je Janković novinarima.

07.20 - Najveće iznanađenje predsedničkih izbora u Srbiji je Luka Maksimović alijas Ljubiša Preletačević Beli, koji je osvojio 9,6 odsto glasova.

07.01 - Slavlje u SNS trajalo je do zore.

Vučić je do 3 ujutru ostao u stranci, gde je sa stranačkim rukovodstvom i koalicionim partnerima slavio uz trubače.

IZBORNA NOĆ NA KURIR TELEVIZIJI: Aleksandar Vučić novi predsednik Srbije!

(FOTO) ŽURKA U ŠTABU SNS TRAJALA DO UJUTRU: Bata Gašič dočekan pesmom "Oj, vojvodo Sinđeliću"

(VIDEO) VUČIĆ SE ZAHVALIO BOŠNJACIMA: U Tutinu, Sjenici, Novom Pazaru dobio preko 70 posto glasova

MIHAJLOVIĆEVA O VUČIĆEVOJ UBEDLJIVOJ POBEDI: Sačuvan mir i stabilnost u regionu

(EPK/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track