Najnovije vesti

VUČIĆEVA POBEDA VEST I U NEMAČKIM MEDIJIMA: Građani pokazali u kom pravcu Srbija treba da ide
Foto: Profimedia

Mediji poklonili pažnju izborima u Srbiji

VUČIĆEVA POBEDA VEST I U NEMAČKIM MEDIJIMA: Građani pokazali u kom pravcu Srbija treba da ide

Politika
00:00h

BERLIN - Nemački mediji u prvim izveštajima i komentarima povodom pobede Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji ističu njegovo obećanje da će zemlju i, kao predsednik države, voditi putem Evropske unije (EU) i ukazuju da je pobeda bila trijumfalna, jasna i ostvarena još u prvom krugu izbora.

Tabloid ''Bild'', uticajan i čitan, navodi da je Vučić rekao da će zemlja ostati na kursu EU, ali i da će nastaviti prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom.

(UŽIVO) DAN POSLE IZBORA, NAJNOVIJI PODACI RIK: Vučić osvojio 55,1 odsto glasova

''Građani su pokazali u kom pravcu Srbija treba da ide'', prenosi tabliod Vučićeve reči, a nemačka televizija ARD je javila da je Vučić, s muzikom i uz slavlje svojih birača došao u partijsku centralu i da je pobedu odneo "u prvoj rundi".'

Foto: Bild printskrin
Foto: Bild printskrin

'Ovo sam postigao teškim i napornim radom, ne populizmom, demagogijom ili šovinizmom'', prenosi ova televizija Vučićeve reči, uz opasku da njegovi protivkandidati ne misle tako.

''Birači su pokazali da je ogromna većina srpskih građana za nastavak reformskog procesa i evropskog puta Srbije - zajedno sa očuvanjem tradicionalnog prijateljstva koje mi imamo sa Rusijom i Kinom'', prenela je ova televiza Vučićeve reči.

Konzervativan i uticajni dnevni list ''Frankfurter algemajne cajtung'' (FAZ) piše o ''trijumfalnoj Vučićevoj pobedi u prvom krugu'' i ocenjuje da su njegovi konkurenti posle jedne ''izuzetno agresivne izborne borbe'', propali bez šansi.

List piše da je Vučić time što su ga "u vrućoj fazi izborne kampanje primili i nemački kancelar Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin" mogao da se predstavi kao političar koji, slično kao Tito, uživa ugled i na Istoku i na Zapadu.

To je, kako navodi FAZ, posebno kod starijih birača, koji se još mogu setiti Jugoslavije, često dobro primljeno.

Osim toga, Vučićeva popularnost se delimično oslanja i na to da je, kako se ističe, on mogao da prezentira određene privredne uspehe.

Ovaj konzervativni dnevnik ipak primećuje da je pad nezaposlenosti između ostalog i posledica odlaska mladih, te ukazuje da srpsko pravosuđe važi i dalje kao korumpirano i politički zavisno.

Politički Magazin ''Špigl'' piše, međutim, da 'mnogi Srbi pripisuju Vučiću da je, od kako je on izabran za predsednika vlade 2014. godine, privredi krenulo nabolje, da je prošle godine privredni rast iznosio 2,8 odsto, ali da su prosečne plate među najnižim u Evropi.

Za magazin ''Fokus'' ostaje nejasno zašto Vučić želi da bude predsednik, premda će mu ta pozicija doneti manje ovlašćenja, nego funkcija predsednika vlade.

List se poziva na posmatrače koji misle da će Vučić primeniti model bivšeg predsednika Borisa Tadića, koji je na protokolarnoj funkciji predsednika imao stvarnu političku moć, ali naglašava i Vučićevu izjavu da će on poštovati srpski Ustav.

Nemačka televizija ZDF ističe da Vučić  ''jasnom pobedom još u prvom izbornom krugu'', može da promeni svoju poziciju i postane predsednik i da je on ''daleko iza sebe ostavio kandidate razjedinjene opozicije''.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...