VUČIĆ U MOSTARU: Zapadni Balkan može biti glavna mašina razvoja EU
Foto: Vlada Srbije

20. Međunarodni sajam privrede

VUČIĆ U MOSTARU: Zapadni Balkan može biti glavna mašina razvoja EU

Politika -

MOSTAR - Zapadni Balkan može biti glavna mašina razvoja Evropske unije, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić po dolasku u Mostar gde će prisustvovati svečanom otvaranju 20. Međunarodnog sajma privrede.

" Mi možemo da budemo glavna mašina razvoja EU. Ovde će biti daleko veći rast od EU. To ne znači da smo bogatiji, ali ako imate toliki rast onda niko ne može to da ignoriše", uveren je Vučić.

On takođe veruje da su ljudi u celom regionu siti svađa, rasprava, pogleda u prošlost i da sve više i češće razmišljaju šta možemo da napravimo.

U razgovoru sa novinarima on je rekao da to shvata i EU i da razume da zemlje regiona ne mogu biti u čekaonici više decenija.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što ga u regionalnim medijima pedstavljaju kao regionalnog lidera, nakon pobede na izborima za predsednika Srbije, Vučić kaže da sebe ne smatra regionalnim liderom, već čovekom koji je dobio poverenje građana Srbije.

SAJAM U MOSTARU: Vučić posetu započeo sastankom sa Filipom Vujanovićem

Kako je dodao, poštuje svoje kolege i regionalno partnerstvo koje se zasniva na poštovanju, a ne postavljanju bilo koga za lidera.

" Mi smo tu da razgovaramo i saradnju da unapređujemo. Nalazimo se na evropskom putu i verujem da zajedno možemo taj put da ubrzamo. Mi imamo čist mandat, nama je možda lakše nego nekim drugima. Verujem u tu vrstu saradnje", poručuje on.Dodao je i da je ponosan što je sa Balkana, Zapadnog Balkana i da se ne stidi te činjenice, kao neki drugi.Srpski premijer kaže i da je za Srbiju veoma važno da bude predstavljena na Mostarskom sajmu, ali i da sa ostalima u regionu unapređuje ekonomije kroz saradnju i zajedničko tržište.

" Važno je da izađemo sa jednom novom inicijativom za Komorski investicioni forum. Verujem da to može da bude još jedna nova ideja za unapređenje saradnje naših zemalja i omogući lakši i bolji život za grajdane Srbije, i zemalja regiona", istakao je Vučić.

Vučić je rekao i da su Mostar i sajam dobro mesto za razgovor o postojećim problemima i uspostavljanje bliskijeg kontakta sa kolegama iz regiona.On je najavio da će se sastati i sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem sa kojim će razgovarati o bilateralnlim odnosima, ali i o situaciji u vezi sa "Agrokorom".

"Siguran sam da Plenkovića boli glava oko te teme, ali imamo mi svojih problema u vezi s tim. Izvesno je da ćemo o Agrokoru da prozborimo i vidimo možemo li da zaštitimo poslovanje u Srbiji", rekao je Vučić.

Upitan da li će razgovarati i sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem Vučić objašnjava da je predviđeno da ima sastanak sa Denisom Zvizdićem, a da će se sastati i sa Izetbegovićem - ako dođe.

" Razgovaraćemo o svemu kroz šta smo prošli. Morate da razgovarete. Nekada jednom nije lako, nekada drugom. Meni je važno da unapređujemo srpsko-bošnjačke odnose. Ponosan sam na ogroman broj galsova koji smo dobili i ostvarili ubedljivu pobedu u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici jer to pokazuje da građani žele da čuju šta možemo da uradimo po pitanju srpsko-bošnjačkih odnosa", ocenio je on.

Vučić je ponovio da je uvek spreman za razgovor jer je "svaki razgovor neki boljitak, početak boljeg odnosa za obične ljude koji ne treba da se gledaju preko nišana.

Najvažnije je da srpski i bošnjački narod žive u miru i da mogu dobro da sarađuju i razmišljaju o budućnosti koja je zajednička, kao što i sa Hrvatskom moramo da razgovaramo o popravljanju odnosa, poručuje Vučić.

Sa predsednikom Crne Gore, kako kaze, razgovaraće o bilateralnim odnosima koji su dobri i koji mogu biti još bolji.Vučić ukazuje da dve zemlje imaju zajedničke projekte, da se radi na infrastrukturnom povezivanju, kao i da obe zemlje imaju razne ponude za izgradnju autoputa.

" Ovakvi sajmovi su izvanredna prilika da na jednom mestu razgovarate sa svima. Stigao sam pre pola sata u Mostar, sastao sam se sa predsednikom Crne Gore, sastaću se sa članom predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Ccovićem, kao i predsednikom RS Miloradom Dodikom, a potom i na večeri sa Plenkovićem. Sutra ću kratko biti na sajmu i vraćam se odmah nazad, sumirao je on.

Pred početak skupa Vučić ima niz bilateralnih susreta, koje je započeo sastankom sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 03.04.2017: Za koga je glasao Beograd a za koga Mladenovac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track