TOMISLAVU NIKOLIĆU OD IZBORA 4 PUTIĆA: Kakva sudbina čeka predsednika Srbije!
Foto: Dragana Udovičić

Dan posle

TOMISLAVU NIKOLIĆU OD IZBORA 4 PUTIĆA: Kakva sudbina čeka predsednika Srbije!

Politika -

Izjavom da se ne vraća u SNS Tomislav Nikolić podgrejao spekulacije da osniva svoju stranku, a Kurir saznaje da je moguće i da bude na čelu pregovaračkog tima za Kosovo. U igri još dve opcije

Pitanje od milion dolara, posle trijumfa lidera SNS i premijera Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima, jeste - na koju adresu će se preseliti Tomislav Nikolić kada mu 31. maja istekne mandat za šefa države. Sudeći po aktuelnim dešavanjima, četiri opcije su u igri, a Kurir saznaje da je jedna od njih vođenje pregovora s Kosovom.

Kako stoje stvari, najmanje verovatno je da će Nikolić u potpunosti okrenuti leđa politici i preseliti se u Bajčetinu, gde bi se posvetio pečenju rakije. Ovo je, uostalom, i sam nedavno odbacio, rekavši „da ide u penziju, ali ne i političku“. Potom je u ponedeljak, dan nakon predsedničkih izbora, rekao da se neće vraćati u SNS, što je podgrejalo spekulacije da je spreman da osnuje stranku, koja bi se zvala „Izvorni SNS“, što je druga opcija od onih koje su mu na raspolaganju.Zapad ga ne voliTreći mogući scenario je, navode upućeni, da se Nikolić okrene saradnji s bivšim šefom diplomatije Vukom Jeremićem, s kojim je delio slične stavove o Kosovu i za koga svojevremeno nije štedeo reči hvale. Prema saznanjima Kurira, moguće je, što bi bila četvrta opcija, da Nikolić ubuduće vodi pregovore s Kosovom.- Nikolić je već imao priliku da putuje u Brisel i pregovara s predstavnicima Kosova, i ta uloga mu nije strana. I sam je nekoliko puta isticao da su za njega dešavanja u vezi s Kosovom važna, što navodi na zaključak da je to funkcija na koju bi pristao. Međutim, problem je što on za Zapad nije prihvatljiv. A ako se to izjalovi, nemojte se iznenaditi ako dobije savetničku funkciju - kaže naš izvor.

Komentarišući šta čeka Nikolića, profesor na Fakultetu političkih nauka Boban Stojanović kaže da je ubeđen da Nikolić sigurno neće biti u Vladi ni u kom svojstvu, a da je nešto od drugih opcija moguće.U Vladu neće sigurno- Ne verujem da bi mogao da pregovara s Kosovom, Zapad je u potpunosti usmeren na saradnju s Vučićem. Takođe, mislim da ćemo ga u Nemanjinoj 11 teško videti jer bi za njega bilo degradirajuće da bude ministar, a i pitanje je koji bi resor mogao da vodi imajući u vidu njegove kompetencije. Izvesnije je da mu bude dodeljeno ambasadorsko mesto ili da bude osoba od poverenja koja će sarađivati s nekom državom, poput Rusije - kaže Stojanović.Nikolić juče nije hteo da daje izjave ovim povodom.

Dušan JanjićKAO PELE U FK BORČAPolitički analitičar Dušan Janjić smatra da bi Nikolić trebalo da se drži onoga što mu kao bivšem predsedniku po zakonu pripada.- Trebalo bi da tamo gde ima ugleda, u Kini, Rusiji i Belorusiji, lobira za Srbiju i predstavlja našu zemlju, ali kao bivši predsednik. On prema zakonu ima kancelariju, savetnika i vozača, i ne vidim zašto ne bi nastavio preko toga da deluje. I to važi za sve bivše predsednike - bilo šta drugo, bilo koja druga funkcija bi bila kao kad bi Pele igrao u FK Borča - smatra Janjić.

Danijela Luković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track