OTKRIVAMO! DOBIJA OROČENI ZADATAK: Dačić premijer na godinu dana!
Foto: Beta

Predsednik socijalista kandidat

OTKRIVAMO! DOBIJA OROČENI ZADATAK: Dačić premijer na godinu dana!

Politika -

Aleksandar Vučić je najbliži odluci da mesto predsednika Vlade da šefu SPS, koji bi zadržao i svoj dosadašnji resor spoljnih poslova

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova i lider SPS, najverovatnije će preuzeti mesto premijera, ali će mu, kako otkriva izvor Kurira, mandat biti oročen na godinu dana.Kako objašnjava naš sagovornik blizak vladajućoj koaliciji, novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić najbliži je odluci da premijersku palicu preda Dačiću, što bi za budućnost njegovog SNS bilo najbezbolnije i najbezbednije rešenje.- Dačić bi zadržao poziciju šefa srpske diplomatije, a dogovor podrazumeva da mu se za vođenje Vlade da probni period od najviše godinu dana, bez garancija da će se zadržati na premijerskom mestu. Time će i funkcioneri SNS biti umireni, a socijalisti još čvršće vezani za sudbinu Vučića. Neće biti nikakvog rizika za njihovo soliranje - kaže naš izvor.Dačić za Kurir negira da je bilo ovakvih dogovaranja.- Nismo uopšte pričali o tome. To nije moj prioritet. Zadovoljan sam mestom koje imam - izjavio je Dačić.Politički ana litičar Vladimir Vuletić ne bi bio iznenađen ako Vučić odluči da u premijersku fotelju smesti Dačića.- Ako se odluči za političku ličnost, onda bi to mogao da bude Dačić, pogotovo ako postoji neki raniji dogovor. Uslov za budućeg premijera, ma ko on bio, jeste da bude neko ko neće stvarati dodatne podele ni u vladajućoj stranci ni u vladajućoj koaliciji. Nepoznanica je i koliko bi se Dačić zadržao na mestu premijera, jer su parlamentarni izbori svakako mogući i uvek se vrši pritisak da se oni raspišu. I ova sad situacija može da podstakne sve to. Uz to, bliže se i beogradski izbori - podseća Vuletić.

Ipak, do juna, kada se očekuje da „prorade“ dve najvažnije institucije države, igraće se igra oko mesta premijera, a u njoj se, osim Dačića, spominju još i bivši ministar pravde Nikola Selaković, kao i aktuelni ministri Nebojša Stefanović, Dušan Vujović i Ana Brnabić. Svi su u javnosti govorili da još nije bilo razgovora o izgledu Vlade posle preseljenja Vučića iz Nemanjine na Andrićev venac.

Maja GojkovićU JUNU VEROVATNO DOBIJAMO PREMIJERAPredsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je juče da bi Aleksandar Vučić 31. maja trebalo da položi zakletvu pred parlamentom, od kada teče rok od 30 dana za predlog novog mandatara za Vladu Srbije.- Predsednik države Aleksandar Vučić od 30. ili 31. maja, zavisi kad će parlament konstatovati da on više nije premijer, ima rok da održi konsultacije s parlamentarnim strankama, njihovim predstavnicima i dodeli mandat onome ko ima većinu - rekla je ona.

Ekipa Kurira

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vučić: Pobedili smo bez populizma, šovinizma i demagogije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja