JAVNO BROJANJE GLASOVA NA SEDNICI RIK Dimitrijević: U Novom Pazaru sporna 4 glasa
Foto: Tanjug/Tanja Valič

JAVNO BROJANJE GLASOVA NA SEDNICI RIK Dimitrijević: U Novom Pazaru sporna 4 glasa

Politika -

BEOGRAD - Republička izborna komisija (RIK) započela je ponovno prebrojavanje glasačkih listića sa biračkih mesta broj 27 i 85 u Novom Pazaru, nakon usvajanja odluke da se danas javno obavi uvid u taj izborni materijal.

Prebrojavanje je počelo sa otvaranjem vreće sa glasačkog mesta 27. Na biračkom mestu broj 27 u Osnovnoj školi Mur pravo glasa na predsedničkim izborima imalo je 1.848 upisanih birača.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je posle javnog brojanja odbacio tvrdnje o mogućoj krađi glasova.

"Iz izbornog štaba Saše Jankovića tvrdili su da je na izbornom mestu u Novom Pazaru 793 glasa upisana u zapisnik u korist Aleksandar Vučića. Međutim, javnim brojanjem i pregledom utvrđeno da su u pitanju 4 glasa, što se može smatrati tehničkom greškom. Takođe, ovaj izborni materijal nije donet direktno sa izbornog mesta, on je sinoć bio raspakovan. Notorna je laž da je u pitanju 793 glasa, dakle, samo su u pitanju 4 glasa", rekao je Dimitrijević.

Posle ovoga su se oglasili iu izbornog štaba Saše Jankovića, koji i dalje tvrde da sumnjaju u regularnost brojanja glasova.

Glasalo je, prema zapisniku 1. 250 birača, a upisano je 1. 241 važeći listića. Na biračkom mestu broj 85 u Osnovnoj školi Vuk Karadžić bilo je upisano u birački spisak 1.854, a glasalo je 1.193 birača.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je predložio da se na dnevni red stavi donošenje "odluke o vršenju uvida u izborni materijal sa biračkih mesta broj 27 i 85 u gradu Novom Pazaru", zbog, kako je istakao, optužbi, koje su iznete u javnost.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je, na početku sednice, kojoj prisustvuje 25 od 28 članova RIK-a, naglasio da je neuobičajena tačka stavljena na dnevni red, jer su se u javnosti pojavile spekulacije i optužbe pojedinih kandidata da je RIK izvršila prekrajanje izbrone volje građana, odnosno krađu izbora.

"RIK je na ovim izborima, kao i na svim prethodnim, radio na osnovu zakona, podzakonskih akata i uputstava", podvukao je on.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Dimitrijević je kazao da postoje optužbe da ima 800 glasova više od fizički prebrojanih glasova, ocenjujući da bi to bilo skandalozno. To su, kako je konstatovao, teške i neprihvatljive optužbe na račun RIK-a i biračkih odbora.

Ovi zapisnici, kako podseća su, merodavni i na osnovu njih se vrši upis u statistiku.

"Vrši se veliki pritisak na rad organa, kako RIK-a, tako i biračkih odbora. Zato je u predlog dnevnog reda uneta ova tačka", rekao je Dimitrijević.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

On je istakao da, ako se utvrdi da je došlo do prekrajanja izborne volje na ovim izbornim mestima, zahteva kao predsednik RIK-a da se podnesu krivične prijeve.

Kazao je da, ako se potvrde iznesene tvrdnje - treba podneti krivične prijave protiv članova biračkih odbora i stvar rasvetli do kraja.Istovremeno je podsetio da se glasanje ponavlja na osam mesta, čime glasanje za predsednika Srbije nije završeno.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

„Da se ne lažemo“ sa Draganom Šutanovcem Ko organizuje proteste? Sa Sašom Janković ćemo da srušimo ovu vlast

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track