SAOPŠTENI CILJEVI PROTESTA: Evo šta traže studenti i demonstranti širom Srbije!
Foto: Dragana Udovičić

SAOPŠTENI CILJEVI PROTESTA: Evo šta traže studenti i demonstranti širom Srbije!

Politika -

BEOGRAD - Učesnici "Protesta protiv diktature" danas su prvi put saopštili svoje osnovne zahteve, ističući da žele da izbegnu korišćenje mladih za ciljeve političkih i drugih organizacija.

U saopštenju se navodi da je protest nastao spontano, shodno narastujućem razočaranju u funkcionisanje državnih institucija, nepostojanju slobode medija i neravnopravnom predstavljanju različitih političkih opcija tokom predizborne predsedničke kampanje. Ističe se da je protest nastao kao vid potrebe da se čuje nezadovoljstvo građana i da se objasni da nije reč o studentskom, već o protestu svih građana, u kojem najmasovnije učestvuju studenti i mladi.

U saopštenju se navodi da su ciljevi protesta smena čelnika i urednika informativnog programa RTS, "zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti predsedničkih kandidata u predizbornoj kampanji". Smena članova saveta REM, zbog nereagovanja na više stotina prekršaja i prijava u vezi sa izveštavanjem medija u predizbornoj kampanji.

Razrešenje predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, zbog suspendovanja rada Parlamenta. Smene članova Republičke izborne komisije, zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda Srbije. Revizija i sređivanje biračkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača. Pojednostavljenje procedure glasanja u dijaspori. Poništavanje lažnih doktorata visokih funkcionera Nebojše Stefanovića i Siniše Malog.

"Naš cilj je da se uspostave fer pravila igre, u okviru kojih će se svaka legitimna politička opcija takmičiti i verodostojno prikazivati, a ne medijski i javno ignorisati, stoji u saopštenju. Učesnici "Protesta protiv diktature" zahtevaju od RTS da se saopštenje pročita u Dnevniku 2, a od Vlade Srbije da se o zahtevima izjasni do 17. aprila, uz poruku da neće odustati", navodi se.

Pogledajte kako je proteklo svih šest dana protesta:

1. dan (Protesti su počeli odmah posle izbora, a reporteri Kurira su se sa lica mesta uživo uključivali u emisiju)

2. dan

3. dan

4. dan

5. dan

6. dan

PROTESTI ŠIROM SRBIJE: Hiljadu ljudi šetalo u Nišu u 5 do 12, u Novom Sadu počelo okupljanje

SKUP JE U 18: Nova molba ORGANIZATORA protesta u Beogradu se širi društvenim mrežama!

NAJMASOVNIJI PROTESTI U NOVIJOJ ISTORIJI: Šta se zapravo dešava u Srbiji!

PROTESTI ŠIROM SRBIJE: Studenti izašli na ulice u Nišu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Čačku...

VUČIĆ: Protesti su praznik demokratije! Šetajte koliko god hoćete i gde god hoćete!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track