AMBASADOR MANCO: Ideja Berlinskog procesa je insistiranje na obavezama EU prema Balkanu
Foto: Marina Lopičić

Konferencija u Beogradu

AMBASADOR MANCO: Ideja Berlinskog procesa je insistiranje na obavezama EU prema Balkanu

Politika -

BEOGRAD - Ideja Berlinskog procesa je zajednički pokušaj da se pruži podrška i insistira na obavezama koje je Evropska unija preuzela prema Zapadnom Balkanu, izjavio je danas ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco.

Na konferenciji o Berlinskom procesu u Beogradu, Manco je rekao da će Italija, kao predsedavajuća samitu zapadnobalkanske šestorke 12. jula u Trstu, zapravo da doprinese integrisanju regiona Zapadnog Balkana bilo u formi pristupanja ili nekom drugom obliku.

"Dokle god sadrži koncept integracije, to je dobro. Moramo da radimo na tome da EU postane bliska i pokaže svoje liderstvo u ovom procesu", rekao je italijanski ambasador.On je rekao i da se ne zna kako će Evropska unija izgledati u narednim godinama.Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihajlo Crnobrnja je izjavio da ne veruje da je moguće napraviti carinsku uniju na Balkanu, dodajući da je to "preveliki zalogaj".

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Lično ne smatram da ćemo biti u stanju da napravimo carinsku uniju na Balkanu, već je moguće poboljšanje u okviru postojećeg sporazuma", kazao je on.Crnobrnja je rekao da je EU od kada je osnovana 1957. godine postavila kao prvi cilj stvaranje carinske unije i da "čisto sumnja da mi to možemo da uradimo brže od EU".

Direktorka regionalne kancelarije Fondacije "Fridrih Ebert" Ursula Koh-Laugvic navela je da je EU nedavno obeležila 60. rodjendan i da dalje veruje u tu organizaciju."Utisak je da se nalazimo u večitoj krizi, ali to posmatram kao najbolji način da se posvetimo svom cilju", rekla je ona, citirajući jednog od osnivača Unije, Žan Monea.Kako je navela, bez obzira na probleme, "ne treba zaboraviti da smo na dobrom putu".Predsednica Foruma za medjunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić ukazala je na potrebu da Berlinski proces, evrointegracije i regionalna saradnja "mnogo bolje komuniciraju".

Foto: AP
Foto: AP

"Problem komunikacije je ozbiljno pitanje kojim ćemo morati da se bavimo mnogo više. Ova inicijativa je pogled civilnog društva, a ne administracije. Mi smo želeli da posle tri godine napravimo procenu zašto je nastao Berlinski proces i analizirali smo kontekst u kojem je nastao, i neke od najjačih, ali i neke od najslabijih strana", rekla je Minić.

Kako je navela, posebnu pažnu su fokusirali na agendu povezivanja i apelovali da se evropska budućnost regiona mnogo intenzivnije predstavi javnosti i promoviše, jer je to "prostor u kojem se krećemo i bitan je za našu budućnost".Ona je dodala da se političari u regionu "okreću sukobima" i usmeravaju pažnju ka fiktivnom neprijatelju kada ne mogu da reše probleme u svojoj zemlji.Konferencija o dosadašnjim rezultatima Berlinskog procesa održava se u Beogradu u organizaciji Foruma za medjunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacije "Fridrih Ebert", uoči samita ZB6 u Trstu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track