Ivanović: Kfor podigalo tenzije na severu

Kosovska kriza

Ivanović: Kfor podigalo tenzije na severu

Politika -
Ivanović je ocenio da su razume inicijative Kfora onda kada je ugrožena njihova sloboda kretanja, ali da zatvaranje obilaznice i alternativnog puta koji koriste Srbi ni na koji način ne ugrožava bezbednost međunarodnih vojnika

KOSOVSKA MITROVICA - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da je akcija Kfora, čiji su vojnici jutros zatvorili alternativni put oko prelaza Brnjak, bila nepotrebna i da je podigla tenzije na severu pokrajine.

Ivanović je ocenio da su razume inicijative Kfora onda kada je ugrožena njihova sloboda kretanja, ali da zatvaranje obilaznice i alternativnog puta koji koriste Srbi ni na koji način ne ugrožava bezbednost međunarodnih vojnika.

On je apelovao na predstavnike Kfora da svoje aktivnosti prilagode nastaloj situaciji i da "sačekaju pregovore koji se najavljuju u vezi sa severom Kosova".

"Mislim da se moraju tražiti politička rešenja za ovu situaciju koju imamo na severu pokrajine i sever Kosova se mora u političkom i pravnom smislu definisati, ali Kfor u tom procesu nema neku veliku ulogu”, rekao je Ivanović.

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM je istakao da se uloga Kfora mora svesti na to da pruži bezbednost za sve one koji ovde žive, pre svega Srbe koji su, kako je rekao, jedina etnička zajednica u pokrajini koja je istinski ugrožena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track