Svilanović: Osnovni zadatak unapređenje saradnje

Region

Svilanović: Osnovni zadatak unapređenje saradnje

Politika -
"Uloga saveta je unapređenje saradnje svih zemalja na području bivše Jugoslavije i pre svega sa ciljem ekonomske saradnje, zatim da se dogovore zajednički projekti iz oblasti infrastrukture, da se unapredi saradnja parlamenata u regionu i unapredi saradnja u oblasti obrazovanja, izjavio je novoizabrani generalni sekretar RCC

BEOGRAD - Novoizabrani generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović izjavio je da tu dužnost preuzima u januaru sledeće godine i da će se zalagati za ono što je osnovna funkcija saveta - unapređenje saradnje zemalja bivše Jugoslavije.

"Uloga saveta je unapređenje saradnje svih zemalja na području bivše Jugoslavije i pre svega sa ciljem ekonomske saradnje, zatim da se dogovore zajednički projekti iz oblasti infrastrukture, da se unapredi saradnja parlamenata u regionu i unapredi saradnja u oblasti obrazovanja i to je ono čime ću se ja baviti ubuduće", rekao je Svilanović.

On je naveo da je prethodnih pet godina, koliko savet postoji, usvojena strategija o budućem radu i da će njegov zadatak biti primena te strategije na kojoj će raditi sa timom saradnika iz kancelarija u Sarajevu i Briselu.

"Potreba je da se kroz unapređenje saradnje svih ovih zemalja oko životnih pitanja unapredi proces rešavanje nekih otvorenih političkih problema i to je ono što je zadatak Saveta za regionalnu saradnju", napomenuo je Svilanović.

On je istakao da je to jedna od ključnih regionalnih organizacija koja okuplja sve zemlje bivše Jugoslavije, ali da su u njoj i Grčka, Rumunija, Bugarska, Turska i druge zemlje.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu sardnju bira se na tri godine. Svilanović je na tu funkciju izabran juče na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track