EKSKLUZIVNO SLOBIN ŽIVOT U ZATVORU: Ne bojte se, neću da se obesim!
Foto: Kurir

Zatvorenik br. 101980

EKSKLUZIVNO SLOBIN ŽIVOT U ZATVORU: Ne bojte se, neću da se obesim!

Politika -

Bivši predsednik Slobodan Milošević, čovek koji je punih 13 godina vladao Srbijom i Jugoslavijom, poslednje dane u državi, pre izručenja Haškom tribunalu, proveo je u sobi 1121 „Hajata“, kako popularno zovu deo Centralnog zatvora u Beogradu.

Slobodan Milošević, čovek koji je punih 13 godina vladao Srbijom i Jugoslavijom, prvog aprilskog jutra 2001. u ranu zoru, uselio se u sobu 1121 zatvora u Bačvanskoj ulici. U ovoj sobi, površine 14 kvadrata, bez cimera, ali pod budnim okom stražara, proveo je poslednja tri meseca života u državi čiji je bio apsolutni vladar.- Znam da ovo nije hotel - izgovorio je Milošević po dolasku u Centralni zatvor.Poslednje dane Miloševića u državi opisao je tadašnji upravnik zatvora Dragiša Blanuša u knjizi „Čuvao sam Miloševića“.

Zatvorenik br. 101980 boravio je u Centralnom zatvoru od 1. aprila do 28. juns 2001, kada je izručen Tribunalu u Hagu
Zatvorenik br. 101980 boravio je u Centralnom zatvoru od 1. aprila do 28. juns 2001, kada je izručen Tribunalu u Hagu

Nije bio vezan lisicama- Kolege iz MUP javile su mi tačno u 4.30 sati da je Slobodan Milošević u automobilu sa pratnjom i da idu ka meni. Odmah sam dao nalog da se otvore kapije. Kolona vozila je velikom brzinom uletela kroz kapiju dvorišta Okružnog zatvora, a zatim kroz hidraulik vrata ušla u dvorište. Bila su to dva BMW sa zatamnjenim staklima i džip „krajsler“ - detaljno je opisao Blanuša.Iz automobila su izašli advokat Toma Fila, istražni sudija tadašnjeg Okružnog suda Goran Čavlina, Čedomir Jovanović, tada funkcioner Demokratske stranke, okružni javni tužilac Rade Terzić i policajci u civilu naoružani automatskim oružjem. Poslednji iz automobila je izašao Slobodan Milošević. Nije bio vezan lisicama, u rukama je držao mobilni telefon i ponavljao:- Miro, Miro....

Ćelija br. 1121... Ovde je Milošević spavao 90 dana
Ćelija br. 1121... Ovde je Milošević spavao 90 dana

To je bio njegov poslednji razgovor mobilnim. Po standardnoj proceduri, odveden je na prijemno odeljenje. Oduzeli su mu kaiš, pertle, kravatu. Od ličnih dokumenata, na veliko iznenađenje prisutnih, nije imao ništa. Molio je da mu se ostavi ručni sat.- Iako to nije bilo po propisu, udovoljio sam mu - ispričao je Blanuša, svedok onoga što se dešavalo unutar zatvorskih zidova 90 dana, koliko je Milošević boravio u Bačvanskoj.

Generalije... Slobini lični podaci
Generalije... Slobini lični podaci

Oduzimanje kaiša ispratio je rečima:- Ne bojte se, neću da se obesim.Procedura prijema podrazumevala je i uzimanje ličnih podataka, fotografisanje i uzimanje otisaka. Pošto su ispunjene formalnosti, bivši predsednik sproveden je u ćeliju.

Bez zamerki na smeštaj- Skinuo je kaput, umio se i oprao ruke. Zavukao se u donji ležaj gvozdenog kreveta na sprat. Pokrio se sa dva pohabana vojnička ćebeta i utonuo u dubok san - opisao je tadašnji upravnik CZ.Milošević nije imao nikakve zamerke na novi skromni dom. Sa svojim koferom sa ličnim stvarima uselio se u ćeliju 4 x 3,5 metara u čuvenom „Hajatu“. Imao je ugrađenu tuš-kabinu, toalet sa lavaboom i toplom vodom. Ulazna vrata sobe bila su metalna i masivna, a na sredini su imala otvor za komunikaciju. Prirodno svetlo i svež vazduh dopirali su kroz gornji deo zida sobe prema hodniku na kom su bile rešetke. Nameštaj, vrata i rešetke bili su kao i danas, plave boje.

Čedomir JovanovićDAJ MU NAJBOLJE ŠTO IMAŠUpravniku Dragiši Blanuši u noći dolaska Miloševića prvi je prišao Čedomir Jovanović i pitao ga kakvi su uslovi u ćeliji u koju će Milošević biti smešten. Prema sopstvenom svedočenju, upravnik nije nameravao da pravi razliku između njega i ostalih pritvorenika, a Jovanoviću je rekao da „imaju i komfornijih prostorija“.- Molim te, daj mu najbolje što imaš, ipak je on bio predsednik Srbije i Jugoslavije i ipak je za njega glasalo više od milion ljudi - rekao mu je tog ranog jutra Čedomir Jovanović.

Detaljno... Miloševićev lični opis
Detaljno... Miloševićev lični opis

Karton Miloševićeve fizičke karakteristike PROĆELAV, VISOKOG ČELA I GUSTIH OBRVAPosebno je interesantan dokument u kom su navedene Miloševićeve fizičke karakteristike.- Visina: 180 centimetara. Boja kože: belocrvenkasta. Kosa: prava, seda, gusta, čeono-temeno proćelav. Čelo: visoko. Obrve: lučne, dugačke, guste. Oči: kestenjaste, upale. Nos: srednji, zatupast vrh. Uši: srednje, ovalne. Govor: dubok. Držanje: uspravno - navodi se u dokumentu sa ličnim opisom, koji je potpisao i potvrdio otiskom prsta Slobodan Milošević.Otisci svih deset prstiju i oba dlana zavedeni su u njegov dosije. Pored datuma i mesta rođenja, imena roditelja i bračnog stanja, upisana je i njegova adresa, na koju se nikada više nije vratio - Tolstojeva 33.

Imao samo jednu posebnu željuMOŽE LI ŽENA DA MI NAMESTI KREVET?Prema svedočenju upravnika Blanuše, jedino na šta se Milošević požalio bio je višak kreveta i slabo osvetljenje. Primedbe su prihvaćene i jedan krevet na sprat je iznet, kao i onaj koji je bio iznad njegovog ležaja. Na pitanje da li ima neku posebnu želju, na veliko iznenađenje, jednostavno je odgovorio:- Može li moja supruga da uđe u sobu i namesti mi krevet?Ta želja nije mu bila ispunjena.

ČinjeniceHRONOLOGIJA PADA

5. oktobar 2000.završena vladavina Miloševića31. mart 2001.počelo hapšenje bivšeg predsednika1. april 2001.Milošević primljen u Centralni zatvor28. jun 2001.napustio Srbiju i izručen Haškom tribunalu11. mart 2006. preminuo u pritvoru u Sheveningenu

Zabranjeno preuzimanje celog ili delova teksta, fotografija i drugih elemenata bez saglasnosti izdavača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track