Najnovije vesti

KOMEMORACIJA U DONJOJ GRADINI IRINEJ NDH u Jasenovcu nanela ranu srpskom narodu, a svom narodu ljagu
Foto: Zorana Jeftić

KOMEMORACIJA U DONJOJ GRADINI IRINEJ NDH u Jasenovcu nanela ranu srpskom narodu, a svom narodu ljagu

Politika

BANJALUKA - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je danas u Donjoj Gradini, u BIH, da je Nezavisna Država Hrvatska (HND) zločinima u ustaškom logoru Jasenovac srpskom narodu nanela ranu koja nikada neće biti isceljena.

"Oni koji su naneli tu ranu, i svom narodu naneli su ljagu koju istorija neće moći opravdati", kazao je Irinej, dodavši da je posebno tragično da je zločine u Jasenovcu odobravala, a i podsticala Katolička crkva.

Navodeći da je u Donjoj Gradini "zemlja oblivena krvlju" nevino stradalih u Drugom svetskom ratu, on je istakao da se srpska stratišta prostiru od Velebita preko Jadovna do Jasenovca, u kojima su stradali oni čija je jedina krivica bila što su pripadali drugom narodu i svojoj veri.

"Poruku koju su nam ostavili oni koji su stradali je da čuvamo svoju veru, a sa njom da čuvamo svoje jedinstvo, da budemo sjedinjeni i ujedinjeni u dobru za sve ljude dobre volje", istakao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, "samo ujedinjeni i sjedinjeni u dobru možemo opstati kao narod".

"Posebno nas zabrinjava što i danas čujemo neke povike, neke izjave koje su ravne apokaliptičkim danima našeg naroda. Nadamo se da će dobra strana sveta koji živimo pobediti", istakao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej i vladika banjalučki Jefrem prethodno su služili parastos za srpske jasenovačke žrtve na grobnom polju "Hrastovi", a potom su molitve za stradale Jevreje i Rome održali predstavnici jevrejske i romske zajednice.

U Donjoj Gradina održava se komemoracija povodom Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac, kojoj prisustvuju najvši zvaničnici RS, predstavnici Vlade Srbije, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, pripadnici Vojske Srbije, predstavnici medjunarodne zajednice u BiH, Jevrejske zajednice u BiH, potomci jasenovačkih žrtava i mnogobrojni građani.

Logor Donja Gradina formiran je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske. Donja Gradina je bila jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora gde je ubijeno stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...