KOMANDANT KFORA: Srpske svetinje na Kosmetu bile meta ekstremista na Vaskrs
Foto: Beta/Ministarstvo Kulture

Opšta pretnja islamskih ekstremista

KOMANDANT KFORA: Srpske svetinje na Kosmetu bile meta ekstremista na Vaskrs

Politika -

ČAGLAVICA - Komandant Multinacionalne brigade Istok u sastavu Kfora, američki pukovnik Korvin Lask, izjavio je da je tokom prošlonedeljnih uskršnjih praznika pretila opasnost na verskim svetkovinama koje su održavane tokom hrišćanskog praznika, koji su u istom danu obeležili i pravoslavci i katolici.

Opšta pretnja je bila od strane islamskih ekstremista, a mete su im bile pravoslavne i katoličke crkve tokom uskršnjih praznika, izjavio je Lask gostujući u emisiji Slobodno srpski.

I pored toga američki pukovnik je kazao da ljudi na Kosovu nemaju puno razloga da brinu za svoju bezbednost, jer je Kosovo, kako je rekao, u poređenju sa drugim zemljama sveta veoma bezbedno.Mislim da je Kosovo dosta bezbedno zahvaljujući velikom radu i trudu ne samo Kfora nego i institucija Kosova Takođe bih i sam brinuo o svojoj bezbednosti, ali ne bih bio isuviše zabrinut.

U poređenju sa drugim zemljama sveta, Kosovo je ipak veoma bezbedno, rekao je Lask.Prema njegovim rečima, Kfor ima izuzetno dobru saradnju sa Vojskom Srbije.Saradnja je zasnovana na Rezoluciji 1244, kao i Vojno-tehničkom sporazumu i još nekim dodatnim sporazumima koji omogućavaju saradnju između Kfora i Vojske Srbije. Sarađivao sam sa Vojskom Srbije od kada sam došao ovde u novembru i pokazali su se kao izuzetni partneri kada je u pitanju održavanje sigurnosti duž administrativne linije.

Vrlo su profesionalni i veliko mi je zadovoljstvo sarađivati sa njima , rekao je američki oficir.Lask smatra da odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u Oružane snage Kosova treba da donesu građani i institucije Kosova, te da to pitanje nije na KFOR-u ili NATO-u.Kaže da tranformacija KBS u vojsku Kosova ne bi uticala na misiju KFOR-a. Po njemu, pitanje da li će KFOR ostati na Kosovu ili se vratiti kući zavisi od toga da li je Kosovo bezbedno ili nije, a ne od formiranja Oružanih snaga Kosova.Za Laska ne bi bilo ništa čudno da na Kosovu postoje dve vojne formacije, KFOR i Oružane snage Kosova, sa dve odvojene komande.Pukovnik Korvin Lask, pod čijom komandom su američki vojnici u bazi Bondstil, kaže da na Kosovu trenutno ima nešto više od 500 američkih vojnika.

(Foto: Beta/Ministarstvo kulture)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track