Najnovije vesti

SUD U KOLMARU O ZAHTEVU SRBIJE: Sutra definitivna odluka o izručenju Haradinaja
Foto: Profimedia

Vođa Alijanse za budućnost Kosova

SUD U KOLMARU O ZAHTEVU SRBIJE: Sutra definitivna odluka o izručenju Haradinaja

Politika

BEOGRAD/KOLMAR - Apelacioni sud u Kolmaru sutra će saopštiti odluku o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, rečeno je u tom sudu.

Haradinaja sprsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih.

Francuski sud će, nakon dva odlaganja, na javnoj sednici zakazanoj za 9.00 sati saopštiti svoje mišljenje o ispunjenosti uslova za izručenje propisanih Evropskom konvencijom o ekstradiciji.

U slučaju pozitivnog mišljenja Istražnog veća suda, odnosno saglasnosti sa zahtevom Srbije, Haradinaj bi imao pravo da uloži žalbu na tu odluku Vrhovonom kasacionom sudu Francuske, dok konačnu odluku o izručenju donosi francuska vlada, rekla je portparol suda u Kolmaru Sandra di Rosa.

Ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće, dodala je Di Rosa.

U tom slučaju Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

Haradinaj je nedelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

MINISTARSTVO PRAVDE SRBIJE: Haradinaju albanski pasoš ništa ne vredi, to ne utiče na izručenje

RAMUŠ HARADINAJ PONOVO PRETI: Zahtev Srbije za izručenje direktan poziv na rat

KRVNIK OSTAJE U FRANCUSKOJ: Odložena odluka o izručenju Haradinaja, konačan stav suda 27. aprila

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

EVO KO SU UBIJENI SVEDOCI ZLOČINA OVK

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...