UPOZORENJE AMERIČKOG AMBASADORA: Izjave o Velikoj Albaniji mala grudva, koja preti da postane lavina
Foto: Dragan Kadić

Regionu treba manje istorije, a više državnika

UPOZORENJE AMERIČKOG AMBASADORA: Izjave o Velikoj Albaniji mala grudva, koja preti da postane lavina

Politika -

BEOGRAD, 26. aprila (Tanjug) - Američki ambasador Kajl Skat ocenio je da je izjava Edija Rame o "Velikoj Albaniji" bila mala grudva, koja se sada uvećava i preti da postane politička lavina, te da u takvoj situaciji ceni poziv premijera Srbije Aleksandra Vučića da se svi koncentrišu na mir, saradnju i stabilnost.

Regionu treba manje istorije, a više državnika, istakao je Skat za Prvu televiziju."Svakom izjavom postaje sve gore, neopreznoj izjavi premijera Albanije po pitanju njegove posvećenosti ulasku u EU, Tači je pridodao zapaljivu izjavu, na koju se nadovezao i Musliu. Sa druge strane, reagovali su Dačić i Vulin i sve je to dodalo ulje na vatru i učinilo stvari gorim", rekao je Skat za televiziju Prva.

Foto: ALeksandar Jovanović
Foto: ALeksandar Jovanović

On je naglasio da u takvoj situaciji zaista ceni izjavu premijera Aleksandra Vučića, prema kojoj, kako je podsetio Skat, treba da se koncentrišemo na saradnju, mir, stabilnost, umesto što se svađamo pričamo o ratu promeni granica."Moramo se fokusirati na budućnost i na ono što stvarno pomaže narodima u regionu", napomenuo je američki ambasador.

On smatra da "radne odnose" koje su izgradili poslednje četiri godine premijeri Srbije i Albanije treba očuvati."Imam poverenje u lidere ovog regiona i mislim da će Rama i Vučić nastaviti da grade bolje odnose. Ono što Srbiji treba i što trega regionu je manje istorije, a više državnika. Treba izbaciti iz fokusa promenu granica i razmišljati o popravljanju odnosa između država", naglasio je Skat.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

On smatra da slučaj Haradinaj treba odvojeno posmatrati i da je suda taj koji treba da odluči da li su optužbe protiv njega osnovane i da li treba da bude izručen Srbiji.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Čije obaveštajne službe stoje iza širenja velikoalbanskih ideja ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja