SRPSKA JAVNOST O SRAMNOJ ODLUCI FRANCUSKOG SUDA: Haradinaj je ratni zločinac! Odluka je politička
Foto: Profimedia

SRPSKA JAVNOST O SRAMNOJ ODLUCI FRANCUSKOG SUDA: Haradinaj je ratni zločinac! Odluka je politička

Politika -

BEOGRAD - Srpska politička javnost reagovala je danas na odluku Apelacionog suda u francuskom gradu Kolmaru da odbije zahtev Srbije za izručenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"Današnja odluka suda u Francuskoj je još jedna u nizu političkih, a ne pravnih odluka, kao što je bio slučaj i u Haškom tribunalu, a Ramuš Haradinaj jeste i ostaje ratni zločinac", izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

"Više nema sumnje da međunarodni sudovi postoje samo za Srbe, a posebno Haški tribunal, koji je sudio samo onima koji su branili Srbe i branili svoju zemlju, a oslobađali zločince poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Fatmira Ljimaja, Ante Gotovine", istakao je Marković i dodao:

"Ramuš je komandovao za vreme terorističkih akcija OVK operativnom zonom 'Metohija', gde su se dešavali najstrašniji zločini nad Srbima, Romima i Albancima. Ramuš Haradinaj je komandovao masakrom u Radonjićkom jezeru i kidnapovanjima i ubistvima. Mnoga ubistva je i sam priznao u svojoj knjizi", podsetio je Marković.

Biti ili izručiti za Haradinaja! Francuski sud odlučuje da li će izručiti Srbiji bivšeg lidera OVK!

DSS: Haradinaj praktično aboliran

Demokratska stranka Srbije ocenila je danas da je odlukom francuskog suda Haradinaj praktično aboliran.

"Zaštita ratnih zločinaca nije ništa drugo nego zastupanje politike da su zločini ne samo dopušteni, već i poželjni ukoliko su u funkciji ostvarenja strateških ciljeva Vašingtona i Brisela. U ovom slučaju taj cilj je dezintegracija Srbije", poručuju iz DSS.

Oliver Ivanović: Nismo imali iluzije

- Nismo imali iluzije da će Ramuš Haradinaj biti izručen Srbiji i ovim je samo potvrđeno nepoverenje koje Srbi s Kosova i Metohije imaju u međunarodnu pravdu, izjavio je danas lider građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović.

Ivanović kaže da tom odlukom nisu iznenađeni ni Srbi sa KiM, jer, kako navodi, niko nije verovao da će se suditi po pravdi.

"Videli smo Haški tribunal kako deluje i zaključili da je to još jedna politička organizacija koja ima plašt pravde, ali da zapravo ne sudi po zakonu, već po nekakvim političkim instrukcijama koje su očigledno dolazile sve ove godine. Nemamo mi mnogo ambicija. Mi smo najveći skeptici da postoji međunarodna pravda", rekao je Ivanović.

Naglasivši da lično ima mnogo razloga da veruje da međunarodna pravda ne postoji, primećuje istovremeno da njegov slučaj i slučaj haradinaja nemaju nikakve sličnosti niti se mogu porediti.

"Ja nemam ama baš nikakve veze sa tim (sa zločinima koji mi se stavljaju na teret), a za njega evidentno postoje dokazi da je bio umešan. Kolika je njegova umešanost i koliki je stepen njegove krivice to utvrđuje samo sud. Međutim, od početka nisam imao iluziju da li će biti izručen Srbiji ili neće", rekao je Ivanović, uz opasku da su postojale "ozbiljne političke inicijative i pritisci" da se izručenje ne dogodi.Kaže, jednostavno je verovao da će se po starom običaju naći neko političko rešenje

."U pravosudnim organima Evrope ima previše politike i to je jedna od mojih razbijenih iluzija, jer sam nekad mislio da oni rade isključivo po pravu", rekao je Ivanović.

Haradinaju i dalje može da sudi sud na Kosovu

Posle odluke suda u Francuskoj da Ramuša Haradinaja ne izruči Srbiji koja ga tereti za ratne zločine, još postoji mogućnost da mu sudi Specijalni sud na Kosovu, odnosno instanca koja može biti veoma relavantna za sve ono što se na Kosovu dešavalo u periodima krize i konflikata, kaže predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

"Bez svake dileme, ova odluka neće biti pozdravljena u Beogradu", rekla je Joksimović. Navodi da nas svaka odluka koja ima veze sa prošlošću vraća u bolne trenutke i izaziva određenu vrstu podizanja tenzija, ali ističe da je u ovakvim trenucima uvek važno okrenuti se budućnosti. Joksimović je podvukla da je za Beograd i Prištinu od ključne važnosti da se dijalog nastavi, te da normalizacija odnosa ostane prioritet i da se nastave koraci ka evropskim intregracijama.

(EPK/Tanjug)

KRVNIK PRISTALICAMA ISPRED SUDA Haradinaj: Bitka je dobijena! Slobodan sam da se vratim kući

(VIDEO) ODBIJEN ZAHTEV SRBIJE O IZRUČENJU: Krvnik Haradinaj na slobodi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track