ZVER HARADINAJ: Njegova OVK dvonedeljnoj BEBI odsekla GLAVU, a on od danas na SLOBODI!
Foto: Profimedia

Sramna odluka suda u Kolmaru

ZVER HARADINAJ: Njegova OVK dvonedeljnoj BEBI odsekla GLAVU, a on od danas na SLOBODI!

Politika -

Današnja odluka Apelacionog suda u Kolmaru o odbijanju zahteva Srbije o izručenju bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja, ponovo je pokrenula sećanja na monstruozne zločine koje je počinio sadašnji lider Alijanse za budućnost Kosova.

Pucanje u telo dvonedeljne bebe u kolevci i odsecanje njene glave jedno je od najmonstruoznijih zločina za koje će bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj trebalo da odgovara.

"Sredinom juna 1999. u Đakovici oštećeni K. A. krio se sa svojom porodicom u kući kad je upala naoružana grupa u uniformama sa oznakama OVK. Optužili su ga za saradnju sa srpskom policijom. Jedan od pripadnika OVK ga je upitao: „Šta ima za ručak?“, na šta mu je otac odgovorio: „Ima prazan pasulj.“ Drugi pripadnik OVK ga je zatim upitao: „Nema ni govedine ni ovčetine?“, a otac mu je odgovorio: „Nema mesa.“ Onda je izvukao pištolj iz pojasa i ispalio dva hica u dvonedeljnu bebu u kolevci, potom prišao, izvukao nož i odsekao joj glavu i njenom ocu rekao: „Eto, sada imaš meso za pasulj“ - prepričao je ranije direktor kancelarije za KiM Marko Đurić.

Prva likvidacija potencijalnog svedoka iz redova bivše OVK dogodila 23. juna 1999. godine, kada je u Dečanima nestao Suad Ksoraj, glavni operater satelitskih veza OVK za vreme rata na Kosovu. Njegovo ugljenisano telo pronađeno je 1. avgusta iste godine u šumi nedaleko od Dečana, a pokraj leša pronađena je poruka "Ubili ga Srbi".

Porodica Suada Ksoraja prijavila je Kforu i Unmiku nestanak. Tada se Haradinaj prvi put spominje kao osumnjičeni zašta ga i porodica ubijenog Kosoraja tereti.

Ubrzo posle njega u zasedi u okolini Peći stradao je i Tahir Zemaj, zajedno sa sinom i bratom Enisom i Hasanom.

Zemaj je bio takođe jedan od ključnih svedoka na suđenju bivšim pripadnicima tzv. OVK u Prištini.

Foto: Fejsbuk Indeksonlajn printskrin
Foto: Fejsbuk Indeksonlajn printskrin

Iste godine ubijeni su i Sabahete Toljaj, pripadnica KPS policije, sa svedokom Isufom Hakljajem, u zasedi, nakon čega je njihovo vozilo zapaljeno. Oboje su za vreme rata bili pripadnici FARK pod komandom Tahira Zemaja.

Na meti Haradinajevih saradnika bili su Sadik i Veselj Murići i to 2002. u Peći, kao i Dželjadin Musaj, koji je ubijen u zasedi zajedno sa unukom kod benzinske pumpe Molika u okolini Peći 2005. Dželjadin Musaj je inače bio u programu za zaštitu svedoka Haškog tribunala.

Osim Dželjadina, ubijena su i njegova braća Sadik, Ismet i Sinan Musaj i to od 1999. do 2005. Inače, Sadik Musaj i Veselj Murić bili su svedoci u slučaju Dukađini, na suđenju bivšim pripadnicima tzv. OVK, među kojima je bio i brat Ramuša Haradinaja, Daut.

Prema nezvaničnim informacijama, na spisku likvidiranih potencijalnih svedoka iz bivše OVK i FARK su nekadašnji šef obezbeđenja Ibrahima Rugove Dževat Makoli, zatim predsednik Rugovinog DSK u Srbici Bekim Kastrati, zamenik šefa Rugovinog obezbeđenja Besim Dujaku, kao i oficiri KPS - Hajdar Ahmeti i Agim Makoli.

U Peći su ubijeni i Smaj Eljezaj, otac ubijenog svedoka Avnija Eljezaja i Esat Tahiri. Oni su likvidirani u periodu od 2000. do 2004.

Među ubijenim saradnicima Rugove i Zemaja pre dolaska Kfor i Unmika su i Fabri Hamiti, jedan od osnivača Rugovine partije DSK, Enver Maljoku, član predsedništva DSK, i Ahmet Krasnići, tada samozvani ministar odbrane Kosova, koji je ubijen još 1998. godine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na dušu Haradinaja osim ubistava svedoka se stavljaju iznude, otmice, razni oblici reketiranja i razne vrste prekršaja i zločina protiv čovečnosti.

Upućeni navode da je područje oko Radonjičkog jezera najbolji primer stradanja srpskih civila. U jednoj od pomoćnih kuća u blizini jezera, zatvarani su a potom i teško zlostavljani svi kidnapovani.

Oteti civili su navodno najpre mučeni strujom sprovedenom kroz pojilice za stoku, a zatim ubijani i bacani u kanal. Zatrpavali su ih zemljom, ili su kanale prekrivali betonskim pločama. U jednom od tih stratišta pronađeno je telo Zdravka Radunovića iz Peći, koji je šest godina posle smrti sahranjen na groblju u Paraćinu.

Na njegovu inicijativu u Glođanu je formirana specijalna jedinica OVK "Crni orlovi", kojoj se pripisuje odgovornost za mučenja i ubijanja više desetina srpskih civila, čija su tela nađena u Radonjićkom jezeru i po seoskim bunarima u opštini Dečani.

Optužen je za masovno ubistvo Srba na području Glođana, gde je u leto 1998. na poljoprivrednoj plantaži nađeno više od 20 leševa.

Označen je kao nalogodavac za zločin nad svatovskom kolonom kod Đakovice, a njegovo ime vezuje se i za trgovinu ljudskim organima.

SEVERNA MITROVICA: Mukla tišina zbog oslobađanja Haradinaja!

KRVNIK PRISTALICAMA ISPRED SUDA Haradinaj: Bitka je dobijena! Slobodan sam da se vratim kući

ZVER HARADINAJ: Njegova OVK bebi u kolevci odsekla glavu pa njenom ocu rekla: Sad imaš meso za ručak

(VIDEO) ODBIJEN ZAHTEV SRBIJE O IZRUČENJU: Krvnik Haradinaj na slobodi!

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Vučić o Haradinaju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track