ODLUKA SUDA UVREDLJIVA I SKANDALOZNA: Srbija uručila protestnu notu Francuskoj
Foto: Dado Djilas

Stav Vlade Srbije

ODLUKA SUDA UVREDLJIVA I SKANDALOZNA: Srbija uručila protestnu notu Francuskoj

Politika -

BEOGRAD - Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova (MSP) Srbije Veljko Odalović uručio je danas protestnu notu ambasadorki Francuske u Beogradu Kristin Moro, povodom, kako se navodi, skandalozneodluke Apelacionog suda u Kolmaru kojom je odbijen zahtev Srbije za izručenje bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, saopštio je MSP.

"U noti se iznosi stav Vlade Srbije da je u pitanju politički motivisana odluka koja nije pravno utemeljena i u čijem obrazloženju nisu uvaženi materijalni dokazi koje je dostavila Srbija, medju kojima su i izjave preživelih svedoka", navodi se u saopštenju.

U protestno noti se ukazuje da Apelacioni sud u Kolmaru nije naveo nijednu činjenicu kojom dokazuje da nisu ispunjene pretpostavke iz Evropske konvencije o ekstradiciji, sačinjene 1957. godine u Parizu, koju su ratifikovale i Francuska i Srbija.

"Naglašava se da ova odluka predstavlja povredu univerzalnog principa medjunarodnog prava o sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina, a da je posebno neprihvatljiva konstatacija da bi ekstradicija Ramuša Haradinaja Srbiji imala izuzetno teške posledice po njega, čime se izražava nepoverenje u pravni sistem Srbije", dodaje se u saopštenju.

U noti se ocenjuje da je odluka suda "uvredljiva" i zaključuje da predstavlja "težak udarac bilateralnim odnosima" Srbije i Francuske.‎ Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da će Francuskoj biti upućena najoštrija protestna nota a da će srpski ambasador u Parizu biti pozvan na hitne konsultacije u Beograd.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je danas zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. Haradinaj je odlukom suda na koju Srbija više nema pravo žalbe, oslobodjen i u roku od 24 časa može da se vrati na Kosovo.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Šta će još Srbija preduzeti posle oslobađanja Haradinaja?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track