TOMISLAV NIKOLIĆ ZA KURIR: Biću Vučiću veza za Rusiju i Kinu
Foto: Zorana Jevtić

Poslednji predsednički intervju odlazećeg šefa države

TOMISLAV NIKOLIĆ ZA KURIR: Biću Vučiću veza za Rusiju i Kinu

Politika -

Aleksandar i ja smo se dogovarali o tome kako mogu da nastavim da pomažem Srbiji prijateljstvom koje sam ostvario s predsednicima mnogih država

Tomislav Nikolić sitno broji do završetka petogodišnjeg predsedničkog mandata i iseljenja sa Andrićevog venca. U možda i poslednjem predsedničkom intervjuu, koji je pristao da da upravo za naš list, odlazeći šef države ekskluzivno otkriva kakav je dogovor napravio sa svojim naslednikom Aleksandrom Vučićem, kad će biti primopredaja dužnosti, ali i za koga navija da postane novi premijer.* Da li ste se sa Aleksandrom Vučićem dogovorili o nastavku svoje političke karijere? Gde vi vidite sebe posle prestanka mandata?- Aleksandar i ja smo se dogovarali o tome kako mogu da nastavim da pomažem Srbiji prijateljstvom koje sam ostvario s predsednicima mnogih država, posebno Rusije i Kine. To ne znači da nastavljam političku karijeru, već radnu. Tako i zamišljam svoje angažovanje posle isteka mandata.* Da li se, možda, plašite penzije?- Naravno da se ne plašim penzije, to je samo prelazak u drugi oblik angažovanja i drugačiji pristup životu.* Spekuliše se da biste mogli da budete i ambasador u Moskvi, ili savetnik za međunarodne odnose ili, pak, glavni pregovarač za Kosovo... Ima li nešto od ovoga veze sa istinom?- Spekulacije nisu zasnovane na istini i neću raditi ništa od toga što ste nabrojali.* Kako ste isplanirali agendu za poslednjih 30 dana mandata?- Radiću do kraja mandata kao da sam tek na početku.* Čija je ideja bila da se vaš mandat ispoštuje do kraja?- To nije ideja, već ustavna odredba.

Bio sam najbolji i jedini demokratski predsednik Srbije u novijoj istoriji. Ništa, baš ništa ne bih promenio
Bio sam najbolji i jedini demokratski predsednik Srbije u novijoj istoriji. Ništa, baš ništa ne bih promenio

* Da li je bilo pritisaka da mandat ipak skratite i da se povučete odmah posle izbora?

- Niko nije ni pomenuo ideju da skraćujem svoj mandat, zato što je Srbija ozbiljna država koju vode ozbiljni ljudi.* Kakva je vaša procena sada posle izbora - da li je SNS dobro procenio da Vučić ide na predsedničke izbore?- Procena SNS da Vučić može da pobedi je bila ispravna. Ja sam mu i u govoru u Areni unapred čestitao pobedu.* Ko po vama ima energiju da zameni Vučića na funkciji predsednika stranke?- Ne znam.* A kakva bi mogla biti vaša uloga u SNS?- Pretpostavljam nikakva.* Ko po vama treba da bude premijer? Ima li rezona da to bude Dačić ili mesto premijera treba da zadrži najveći partner u koaliciji - SNS?- Time se ne bavim. Dogovoriće se i ja im za taj dogovor nisam potreban.* I Zorana Mihajlović se često pominjala kao mogući naslednik Vučića. Da li je dorasla tom zadatku?- Ne znam.* Sa ove tačke gledišta, šta biste drugačije uradili tokom političke karijere?- Bio sam najbolji i jedini demokratski predsednik Srbije u novijoj istoriji. Ništa, baš ništa ne bih promenio.* Kako će izgledati primopredaja dužnosti i kada će biti?- Biće u skladu sa zakonom i Aleksandrovim i mojim prijateljstvom i izvršićemo je 31. maja.* Šta ćete poneti iz Predsedništva kao uspomenu na predsednički mandat?- Prijateljstva širom sveta, slike i govore na koje sam ponosan.* Pamte se i vaši biseri poput „doći će žuti ljudi...“, onaj o definiciji ginekologije, da je Narodna biblioteka ko NBS... Da li nekad pomislite - šta mi bi da ovo kažem?- Ništa od toga nije bilo netačno ili na moju sramotu i nikoga nije uvredilo ili povredilo. Samo neprijatelje.* Da se vratimo na goruće političke teme - Ramuš Haradinaj je oslobođen, što je još jedan poraz u vezi s Kosovom. Gde to Srbija greši?- A šta je to Srbija, po vama, učinila pogrešno? Ramuša Haradinaja je oslobodila politička snaga u Evropi koja neprekidno pokušava da dokaže da je bila u pravu kad je samo Srbiju i samo Srbe proglasila za zločince i jedine krivce za sve ratove. Imao sam mnogo muka da ih ubedim da nas ne optuže i za Prvi svetski rat.* I u Makedoniji skoro kao da će izbiti rat. Koliko je situacija tamo opasna i može li se preliti na Srbiju?- Za Makedoniju je opasno sve što se u njoj dešava već 10 godina. Ne može da se prelije nigde, svaka država ima svoje probleme i način na koji ih odgovorni političari i građani rešavaju. Mi samo treba da brižljivo pratimo sve što se dešava i sačuvamo svoju teritoriju.
Primopredaju dužnosti izvršiću s Aleksandrom Vučićem 31. maja
Primopredaju dužnosti izvršiću s Aleksandrom Vučićem 31. maja

O 1. majuBio sam akcijaš, al’ to što sam morao* S obzirom na to da je ovo praznični intervju, koja je vaša asocijacija na 1. maj? Da li ste i vi išli na radne akcije?- Radim od svoje 19. godine, ali nemam neki poseban odnos prema 1. maju. Kad je označen kao praznik, 1. maj je imao ogromno značenje. Danas je to prilika za izlet, ako je lepo vreme. Bio sam akcijaš, ali mi je to računato u obaveznu ferijalnu praksu, koju bih svakako morao da obavim.* Kako ste i kada zaradili prvi novac?- Na raspustu posle drugog razreda Tehničke škole, kad sam uradio crteže za adaptaciju nekih objekata.

O bivšem kumuNE ZNAM KO JE ŠEŠELJ* Da li vam je žao što Vojislav Šešelj o vama govori sve najgore, a o Vučiću bira reči?- Ne znam o kome govorite.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track