Najnovije vesti

Nikolić u petak pred liderima UN

Otputovao u Rio

Nikolić u petak pred liderima UN

Politika
11:20h
Delegacija Srbije će organizovati i prateći događ na temu "Zelena ekonomija: dostignuća i perspektive u Jadransko-jonskom regionu

BEOGRAD, RIO DE ZANEIRO - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otputovao je jutros u Rio de Žaneiro gde predvodi srpsku delegaciju na konferenciji Ujedinjenih nacija "Rio 20 plus" posvećenoj zelenoj ekonomiji i razvoju.Na "Samitu o zemlji", kako su organizatori nazvali ovu konferenciju svetskih lidera u čijem će fokusu biti pokušaj da se globalna privreda postavi na održivije osnove, Srbiju predstavljaju i ministari spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i životne srednine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.Konferencija "Rio 20 plus", koja se održava od 20. do 22. juna, dešava se tačno dve decenije nakon što je, takođe u Riju, održan prvi "Samit o zemlji".Tokom trodnevne konferencije učesnicima će se, na prelarnim sastancima, obratiti lideri zemalja učesnika i šefovi delegacija, a obraćanje predsednika Srbije planirano je za petak.Delegacija Srbije će, u četvrtak organizovati i prateći događ na temu "Zelena ekonomija: dostignuća i perspektive u Jadransko-jonskom regionu".

Predsednik Nikolić će na marginama Samita imati i bilateralni susret sa predsednikom Čilea Sebastijanom Pinerom, dok će tokom trodnevne konferencije prisustvovati i prijemima koje organizacije predsednica Brazila Dilma Rusef.

Na samitu se očekuje potpisivanje sporazuma pod nazivom "Budućnost kakvu želimo," koji predviđa poboljšanje sigurnosti u snabdevanju energijom, hranom i vodom u siromašnim zemljama, postepeno gašenje subvencija za fosilna goriva i bolju zaštitu okeana.

Međutim, osam rundi formalnih i neformalnih pripremnih pregovora o tekstu sporazuma od početka godine bile su opterećene i suštinskim i proceduralinim pitanjima, a mediji izveštavaju da je za sada usaglašen tek manji deo teksta.

Nacrt je pun delova koji su odbačeni, često na zahtev SAD, ali i bloka koji okuplja Kinu i zemlje u razvoju. Primedbe na neke od ključnih klauzula su imali i Rusija, Japan i EU.

Samit se održava u teškom političkom periodu uoči predsedničkih izbora u SAD krajem godine i promenom kineskog rukovodstva i u situaciji kada su mnoge zemlje opterećene rešavanjem finansijskih problema.

Aktivisti su razočarani i što lideri poput britanskog premijera Dejvida Kamerona, nemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsednika Baraka Obame neće doputovati u Rio.SAD su međutim potvrdile da će američku delegaciju predvoditi "jaka ličnost" - državna sekretarka Hilari Klinton.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja