MARKO ĐURIĆ: Dosta je ćutanja EU
Foto: Nebojša Mandić

Sa stranim ambasadorima o pretnjama Srbiji

MARKO ĐURIĆ: Dosta je ćutanja EU

Politika -

BEOGRAD - Jasna poruka Srbije sa sastanka sa ambasadorima država članica EU je da je dosta ćutanja i odsustva reakcije na događaje u regionu, jer je ćutanje danas "dolivanje ulja na vatru", izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

"Dosta ugnjetavanja Srba na KiM i dosta ćutanja pred paljenjem fitilja na balkanskom 'buretu baruta' koje svi zajedno treba da se trudimo da sprečimo da preraste u onu vrstu nedaća i tragedija koje smo gledali u decenijama za nama", rekao je Đurić, nakon sastanka, koji je održao sa ambasadorima zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

On je naznačio da je jasno opredeljenje Srbije da probleme rešava kroz razgovor, a ispružena ruka premijera Aleksandar Vučića u ime celog naroda - ruka saradnje."Ali to nije ruka koja će dozvolti da gleda kako se na naše oči region ponovo pretvara u košmarni pakao sukoba, rata i konflikata. Srbija želi stabilnost, saradnju i izgradnju boljih odnosa, ali ne tako što hemo ćutati i gurati glavu pod tepih kada se najstrašnije stvari dešavaju", rekao je on.

Đurić je rekao da su sagovornike upoznali ne samo sa izjavama već i sa nizom poteza albanskih političkih stranaka, preduzetih prethodnih nekoliko meseci, poput usvajanja uredbe o prisvajanju imovine, rezolucije o prekidu Briselskog dijaloga, dok se ne reši pitanje izručenja Ramuša Haradinaja onako kako njima odgovara.

"I gle čuda, rešeno je kako njima odgovara. Neprihvatljivo je da pretnje daju pozitivne političke rezultate za one koji prete. Oni treba da budu kažnjeni, a ne nagrađeni kroz afirmaciju i udovoljavanje njihovom zahtevu, jer nas to nigde dobro neće odvesti", rekao je Đurić.

On je dodao da ceo svet treba da zna i čuje da su ljudi koji danas prete Srbiji "neljudi" iza kojih stoje brojna zlodela."Nije dovoljno da reakciju svedemo na verbalnu, ušećerenu osudu toga. Potrebna je konkretna akcija. Šta treba da se desi da bi reagovali? Da padne nečija glava? Mora da se deluje sad, preventivno, da se spreči dalja eskalacija", rekao je Đurić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Zašto je došlo do razdora u grupi “Protiv diktature”?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track