MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: Sa stranim ambasadorima o pretnjama Srbiji
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Beograd očekuje veći angažman EU u regionu

MINISTARKA JOKSIMOVIĆ: Sa stranim ambasadorima o pretnjama Srbiji

Politika -

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je na, sastanku sa ambasadorima i predstavnicima država članica Evropske unije, poručeno da Srbija očekuje veći angažman Brisela, kada je reč o situaciji u regionu.

Joksimović je, sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, upoznala ambasadore sa aktuelnom situacijom u regionu, ali i stavovima Beograda povodom otvorenih pretnji i negativnih reakcija prema Srbiji koje su usmerene protiv stabilnosti regiona, kao i sa zabrinutošću Vlade da EU i njene članice takve pojave prećutkuju, Razgovaralo se i o stanju u kome se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

"Očekujemo veći angažman EU i ne radi se samo o političkim izjavama, već očekujemo plan za prevazilažzenje ove situacije. Očekujemo da EU i države pokažu aktivniji pristup u nalaženju platforme i plana da se situacija prevaziđe", rekla je Joksimović na konferenciji za novinare nakon sastanka.Kako je rekla, taj problem pretnji i negativnih reakcija prema Srbiji, nije samo problem Srbije, već je mnogo širi i može da bude strateški problem."Mi ne pravimo dramu oko toga, razumemo šta hoće da nam kažu, ali takav rečnik ne prihvatamo, jer smo ozbiljna država. Tražili smo veće učešće i razumevanje EU", rekla je Joksimović.

Ona je poručila da će Srbija svoje interese da štiti i promoviše, kao i do sada, kao i da je stabilnost ancionalni interes Srbije koja će uraditi sve da ne dođe do destabilizacije.Ona je ocenila da intenzivna retorika sa različitih strana, koja podriva stabilnost u regionu, ali je delom uperena i protiv interesa Srbije, ne traje od juče, već nekoliko nedelja, i u tim okolnostima je bilo uputno i "pravo vreme" da se otvoreno razgovara sa evropskim partnerima.Srbija je, naznačila je Joksimović, ozbiljan kandidat za članstvo u EU, a pregovori o članstvu su jasan politički, ali i ugovorni odnos, sa pravima i obavezama, koja važi za svem, te je naša obaveza bila da iznesemo stavove iz barinutost.

"Ne radi se samo o nedostatku eksplicitnih izjava i osuda. Imali smo izjavu komesara Johanesa Hana, ali i posle njegove izjave nastavljeno je sa problematičnim i uznemirujućim izjavama i na to smo ukazali našim partnerima", kazala je Joksimović.Ona je dodala da je razgovor bio otvoren i da su se čuli konstruktivni i razumni statvovi.

Status kandidata za članstvo, kako je rekla, nije vazalni odnos, već dobrovoljni, vođen političkom voljom da se država pridruži vrednostima EU."I to smo i rekli, da je retorika koja dolazi, i od onih koji pretendiju da budu kandidati, apsolutno neprihvatljiva za Srbiju, a trebalo bi i za EU. To je retorika koja nije utemeljena na evropskim vrednostima i ne pripada 21. vekuj, posebno ona koja se odnosi na teritorijalne pretenzije i lične pretnje i uvrede", rekla je Joksimović.Ona je podvukla da Srbija nije provocirala nestabilnost i takav pristup će zadržati.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Zašto je došlo do razdora u grupi “Protiv diktature”?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track