GRUEVSKI, RAMA I TAČI ZVECKAJU ORUŽJEM ZBOG FOTELJA! Huškaju na RAT zbog vlasti!

Rade sve da sačuvaju pozicije

GRUEVSKI, RAMA I TAČI ZVECKAJU ORUŽJEM ZBOG FOTELJA! Huškaju na RAT zbog vlasti!

Politika -

Rama, Tači i Gruevski poslednjih nedelja ne biraju sredstva kako bi sačuvali svoje diktatorske fotelje, pa prete nemirima pred izbore u Albaniji i na Kosovu, te formiranje vlade u Makedoniji da bi na kartu nacionalizma sačuvali funkcije!

Edi Rama, Hašim Tači i Nikola Gruevski prizivaju rat u regionu kako bi sačuvali svoje fotelje. Zajednički imenitelj svoj trojici je mogući pad s vlasti - predstojeći izbori/formiranje nove vlasti pa, po oprobanom receptu, zveckaju oružjem.Prema rečima sagovornika Kurira, igranje na kartu nacionalizma uvek je privlačilo birače da glasaju za vođu, na šta njih trojica i tipuju. U Albaniji su izbori zakazani za 18. jun, na Kosovu je sazvana Skupština za 10. maj jer pojedine stranke vladajuće koalicije hoće na vanredne parlamentarne izbore, a u Makedoniji Gruevski ne dozvoljava formiranje vlasti sa Zoranom Zaevom na čelu.

Bezbednosni inženjeringOtuda, tvrde naši sagovornici, i Ramina priča o stvaranju „velike Albanije“, Tačijeva najava formiranja vojske Kosova, te pretnje Gruevskog da ne zna da li će moći da očuva mir ako Zaev formira vlast. Analitičar Dušan Janjić kaže da je još od 90-ih godina naovamo nacionalizam najjeftinija karta za osvajanje vlasti i opstanak na njoj.- Pored toga, političari su otkrili i bezbednosni inženjering - bezbednosne teme da bi zaplašili narod i da bi se on okrenuo ka vođi. Poznato je da se ljudi, kada se uplaše rata, okrenu ka vođi. Uzmite primer Miloševića. Zveckanjem oružjem oni narod usmeravaju da njih vidi kao spasioca - kaže Janjić i dodaje:- Lideri u u regionu igraju po istoj matrici, očigledno je da je to za održavanje na vlasti, za pridobijanje glasova.Da je zveckanje oružjem za Ramu, Tačija i Gruevskog način da opstanu na vlasti, smatra i novinar Njuzvika Milovan Jovanović.- Zajednički imenitelj za Ramu, Gruevskog, Tačija, ali i Đukanovića, Dodika i Izetbegovića jeste da su svi oni populisti, a njihovi režimi autokratski. Oni totalno kontrolišu medije, institucije, marginalizuju opoziciju, kritičare proglašavaju za državne neprijatelje, jačaju ličnu vlast, a za njih demokratija podrazumeva totalnu dominaciju jedne stranke i jedne ličnosti. Rama, Tači i Gruevski su zaoštrili nacionalnu retoriku, počeli da zveckaju oružjem i izriču opasne pretnje onog trenutka kada se u njihovim državama pojavila alternativa koja bi mogla da ih smeni - kaže Jovanović.Tači se plaši sudaOn podseća da u Albaniji opozicija, na čijem je čelu Luzim Basa, protestuje i traži formiranje tehničke vlade koja bi omogućila fer izbore, kao i da su najavili da neće učestvovati na izborima koji treba da se održe 18. juna.- U Makedoniji je posle decembarskih izbora Nikola Gruevski definitivno završio svoju misiju i odlazi u opoziciju. Tači je na KiM izgubio podršku, suočen je s padom vlade i preti mu optužnica pred sudom za zločine OVK. Zbog svega toga Tači, Rama i Gruevski prete novom krizom, sukobima, stvaranjem „velike Albanije“, terorizmom... EU će vrlo brzo morati konkretno i odlučno da reaguje i situaciju u ovim državama stavi pod kontrolu ili će, nažalost, ovaj deo Balkana postati Latinska Amerika Evrope - dodaje Jovanović.Katarina Blagović

I ONI SU DAVALI ZAPALJIVE IZJAVE KADA IM JE TO ODGOVARALOKolinda Grabar Kitarović, predsenica HrvatskeOdgovorno tvrdim da u Hrvatskoj ustaštva i fašizma nema, za razliku od Srbije.Zoran Milanović, bivši premijer HrvatskeSrbija je šaka jada koja već 150 godina ne zna bi li išla u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku. Nema ih deset miliona, j...te, a žele biti gospodari Balkana. Pa nema vas dovoljno. To je mali narod.Bakir Izetbegović, lider SDAMislim da će se postupno desiti reakcija međunarodne zajednice prema Dodiku. Gledali smo kako Sadam, Gadafi i Milošević prkose i kako to izgleda.

REAGOVANJAMarko Đurić, direktor Kancelarije za KiMIZJAVE ZA DOMAĆU UPOTREBUMože se čuti plejada agresivnih izjava vođa separatističkog pokreta, vođa nekih država u okruženju. Jedan od razloga što su separatisti nervozni jeste činjenica da ih za pregovaračkim stolom ne čeka nezavisnost, već normalizacija odnosa s Beogradom. Izjave o nezavisnosti KiM služe za domaću upotrebu. Beograd je spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali ne i da ćuti kada se gaze i ugrožavaju prava srpskog naroda na KiM.Veljko Odalović, generalni sekretar MSPNE MEŠAMO SE„Non pejper“, podeljen ambasadorima država članica EU, bio je neminovna reakcija Srbije zbog mlakog reagovanja međunarodne zajednice na poslednje poteze albanskih lidera. Srbija apsolutno ničim do sada nije doprinela da se situacija u regionu na bilo koji način destabilizuje, niti išta učinila što bi podstaklo izjave o teritorijalnom integritetu.Zoran Stanković, predsednik vladinog Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i MedveđaCILJ OPSTANAK NA VLASTIIzjavama zapaljivog tipa za dnevno političke svrhe ne treba pridavati značaj s obzirom na malu specifičnu težinu onih koji ih daju. Tim pre što im je jedini cilj da se što duže održe na vlasti, uz propagiranje ideje „velike Albanije“. Ljudi mogu da budu bezbrižni i da se ne opterećuju izmišljenim ratnim sukobima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track