Srbi traže slobodu kretanja i odštetu od Kfora

Srbi traže slobodu kretanja i odštetu od Kfora

Politika -
Meštani Banja takođe traže od Kfora da seoske puteve vrate u pređašnje stanje kako im ne bi bila uskraćena sloboda kretanja

ZUBIN POTOK - Meštani sela Banje na severu Kosova zatražili su danas od Kfora da im se omogući sloboda kretanja i nadoknadi štetu koju su međunarodni vojnici pričinili tokom subotnje akcije zatvaranja alternativnog puta iznad prelaza Brnjak.

Meštani Banja takođe traže od Kfora da seoske puteve vrate u pređašnje stanje kako im ne bi bila uskraćena sloboda kretanja. Kako prenosi mitrovički Radio Kontakt plus meštani Banja ovaj zahtev su danas izneli na sastanku sa vojnicima Kfora sa kojima su razgovarali u Zubinom Potoku u prisustvu predstavnika lokalne samouprave.

Akcija Kfora, koji je u subotu onesposobio zaobilazni put iznad administrativnog prelaza Brnjak, donela je probleme za oko 40 srpskih domaćinstava u obližnjem selu Banje, jer su oštećeni i neki od seoskih puteva.Osim glavnog zaobilaznog puta oko prelaza Brnjak, Kfor je onesposobio i dva seoska puta u mestu Banje, u opštini Zubin Potok, rekao je Tanjugu meštanin tog sela Nebojša Pantelić. On je kazao da su tokom subotnje akcije vojnici

Kfora pokidali i crevo za vodu zbog čega su tri porodice Bojović ostale bez vode.Na dve lokacije na seoskim putevima, prema njegovim rečima, napravljeni su krateri čime su ovi putevi onesposobljeni. Pantelić je rekao da od svoje kuće u selu Banje do radnje koju ima u blizini prelaza Brnjak, umesto kilometar i po, sada dolazi putem koji je dvostruko duži.

Kfor je u subotu onesposobio glavni zaobilazni put iznad administrativnog prelaza Brnjak u mestu Banje, koji su Srbi koristili od prošlog leta kako bi na sever Kosova dolazili iz pravca Ribarića. Ta akcija, prema obrazloženju Kfor imala je za cilj sprečavanje "nezakonitih prelazaka" administrativne linije između Kosova i centralne Srbije. U saopštenju Kfor je istakao da je akcija izvedena kako bi se "doprinelo mirnom i sigurnom okruženju" kao i "sprečavanju nezakonitih prelazaka" administrativne linije.Glavni zaobilazni put oko sela Banje, dugačak tri kilometra, prekopan je na jednoj lokaciji, postavljena bodljikava žica i betonske kupe, čime je onemogućen saobraćaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track