DRAMA NA IST RIVERU: Zapadni ambasadori za smanjenje uloge UN na Kosovu, ruski ambasador protiv
Foto: AP

Sednica SB UN

DRAMA NA IST RIVERU: Zapadni ambasadori za smanjenje uloge UN na Kosovu, ruski ambasador protiv

Politika -

NJUJORK - Ambasadori zapadnih zemalja u Savetu bezbednosti UN u Njujorku tražili su danas da se smanji uloga Ujedinjenih nacija na Kosovu, dok je ruski predstavnik rekao da je Kosovu potreban nadzor spolja.

Ruski ambasador Vladimir Safronikov rekao je na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu da izveštaj generalnog sekretara UN koji je predstavljen, pokazuje da je na Kosovu potreban nadzor spolja i da treba nastaviti pritisak na Prištinu.

Misija UN igra ključnu ulogu na Kosovu i predstavlja važan instrument kontrole medjunarodne zajednice na Kosovu, rekao je ruski ambasador.

Safronikov je kritikovao kosovsko liderstvo zbog odsustva napretka u dijalogu s Beogradom i dodao da je posredovanje EU dijalogom veoma pristrasno, zbog čega Priština može da da se ponaša tako.

"Čini se da ima ozbiljnih problema na Kosovu koji zahtevaju hitno rešenje. Stari izazovi se nisu smanjili tokom godina, već su dobili nove oblike. Problem leži u nedostatku želje kosovskih vlasti da primene sporazume postignute tokom dijaloga u Briselu", rekao je on.

Lideri na Kosovu se više ne uzdržavaju od otvorenih provokacija što vodi do dalje destabilizacije regiona, rekao je Safronikov i dodao da je očigledno da je cilj da se na Srbe prebaci odgovornost za zastoj u dijalogu, dok je u stvarnosti Priština kriva za to.

Safronikov je rekao da je "nelegitimna i ispolitizovana odluka" francuskog suda o puštanju Ramuša Haradinaja "ilustracija dvostrukih standarda prema stranama u jugoslovenskom sukobu.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Cilj stvaranja multietničkog Kosova je daleko od ispunjenog", rekao je Safronikov.

On je rekao da je oduzimanje imovine koja pripada Srbiji nedopustivo, da se nastavljaju fizički napadi na Srbe i oštećuje se njihova imovina, dok postoji izazov radikalizma na Kosovu odakle se regrutuju ekstremisti koji se bore na Bliskom istoku.

Američka ambasadorka u UN Mišel Sison rekla je da treba smanjiti misiju Unmika, kao i da se prorede sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu na dva ili jednom godišnje.

Povodom izjave srpske ministarke pravde Nele Kuburović o "navodnom masakru civila u selu Račak" i da je Kosovu sve krenulo od "laži" šefa verifikacione misije Viljema Vokera, Sison je rekla da tela u Račku "svedoče o zločinima koji su se tamo desili".

Foto: AP
Foto: AP

Američka ambasadorka je rekla da sve zemlje na Balkanu moraju da prihvate šta se desilo tokom raspada Jugoslavije i da umesto revizije istorije lideri treba da se usredsrede na napredak.

"Pozivamo sve da se uzdrže od zapaljivih izjava i da nastave integraciju u evroatlantske institucije", rekla je Sison.

Ona je rekla da SAD nastavljaju da podržavaju puno medjunarodno priznanje Kosova i učlanjenje Kosova u sve medjunarodne organizacije i UN.

Predstavnica Francuske je rekla da se budućnost Kosova ne odredjuje u sali Saveta bezbednosti UN u Njujorku, već u dijalogu Beograda i Prištine, pod okriljem EU.

Ona je rekla da je odluka francuskog suda o oslobodjenju Ramuša Haradinaja bila potpuno nezavisna i nju ne smeju da komentarišu francuske vlasti.

Francuska ambasadorka je rekla da sporazumi u dijalogu treba hitno da se primene, uključujući i uspostavljanje Zajednice srpskih opština, što je, kako je navela, ključni deo dijaloga.

Foto: AP
Foto: AP

Nacionalistička retorika može biti opasna za gradjane Srbije i Kosova, rekla je francuska ambasadorka i pozdravila povlačenje odluke kosovskih vlasti o formiranju kosovske vojske, što je moglo da stvori opasne tenzije izmedju Beograda i Pištine.

Predstavnik Velike Britanije rekao je da zasedanja Saveta bezbednosti UN ne oslikavaju Kosovo kakvo je sada, već Kosovo kakvo je bilo nekada.

Navodeći da je Kosovo ostvarilo napredak, predstavnik Londona je rekao da Unmik i zasedanja Saveta bezbednosti UN treba da se prilagode situaciji na terenu.

"Pozdravljamo važnu ulogu koju je Unmik imao na Kosovu, ali vreme je da se povuče. Žalimo zbog odluke da se poveća budžet za Unmik", rekao je britanski ambasador.

Velika Britanija podržava povlačenje odluke kosovskih vlasti o vojsci Kosova i poziva Prištinu da saradjuje s medjunarodnom zajednicom i NATO u tom pitanju, rekao je on, dodajući i da London podržava formiranju Zajednice srpskih opština..

On je izrazio zabrinutost zbog sporog napretka u dijalogu Beograda i Prištine, dodajući da će se o budućnosti Kosova odlučivati u Briselu, a ne u sedištu UN u Njujorku.

Kineski predstavnik Vu Haitao rekao je da Kina priznaje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da poziva na dijalog, dodajući da Kina ceni rad Unmika i podržava Unmik da radi u sprovodjenju svog mandata.

Foto: AP
Foto: AP

Kina pozdravlja sastanak na višem nivou predstavnika Beograda i Prištine u pronalaženju političkog rešenja, kao i da se što pre ispuni dogovoreno u dijalogu, rekao je Haitao.

"Nadamo se da će Unmik, Kfor i Euleks blisko saradjivati u unapredjenju situacije na terenu", rekao je predstavnik Kine.

Za smanjivanje uloge Unmika založili su se i ambasadori Italije, Švedske, Japana i Ukrajine, dok su za zadržavanje postojećeg mandata bili i ambasadori Azerbedžana, Etiopije, Bolivije.

Ambasador Ukrajine Juri Vitrenko izrazio je zabrinutost zbog pokušaja kosovskih vlasti da se Kosovske bezbednosne snage transformišu u oružane snage Kosova.

Važno je nastaviti dijalog i jačati evropsku perspektivnu Kosova i Srbije, rekao je Vitrenko.

On je rekao da Ukrajina podržava osnaživanje uloge EU u regionu Zapadnog Balkana, kao i da se preispita uloga Unmika i eventualno prorede sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Zmija među trudnicama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track