Najnovije vesti

DAČIĆ: Laži dovele do bombardovanja Srbije
Foto: Dado Đilas

Organizovana priča

DAČIĆ: Laži dovele do bombardovanja Srbije

Politika

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je očigledno da su laži dovele do intervencije medjunarodne zajednice i bombardovanja Srbije 1999. godine.

"Postoji organizovana priča od formiranja Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) do legitimizacije njihovih ciljeva", kazao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Šef srpske diplomatije je ocenio da je bivši šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker kreator lažnog motiva i povoda za bombardovanje, kao i da su laži u vezi sa dešavanjima u selu Račak samo poslužile tome da se opravda intervencija medjunarodne zajednice.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Samo se čekao neki dogadjaj da podstakne medjunarodnu zajednicu da vojno interveniše. Tome je poslužio Račak...Ne kažem da medjunarodna zajednica nije trebalo da obavi svoju ulogu, ali nije smela da laže", naveo je ministar spoljnih poslova.

On je podsetio da pregovori 1999. godine nisu vodjeni u Briselu, već su medjunarodne organizacije imale aktivnu ulogu na Kosovu.

Šef srpske diplomatije ukazao je i na to da se u prošlosti dešavalo da se naknadno otkrije da "nije sve bilo baš tako", navodeći da je stiglo i zakasnelo priznanje da u Iraku nije postojalo oružje za masovno uništenje.

Foto: AP
Foto: AP

"Račak nije dočekao da se istina objavi", kazao je Dačić i negirao navode o obezglavljenoj deci i ženama u tom kosovskom selu i istakao da tamo nisu stradali civili.

"Nema žena i dece, nema masakra", tvrdi Dačić.

On je naveo da niko ne spori da su poginuli ljudi, da je bilo žrtava, ali je ocenio da je o dešavanjima na Kosvu bilo i preterivanja poput navoda da je ubijeno 100.000 Albanaca, dok je i Crveni Krst potvrdio da je na Kosovu bilo oko 11.000 žrtava, uključujući i Srbe.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...