SRAMNA ODLUKA TUŽILAŠTVA U PRIŠTINI: Oslobodili ubice srpskih žetelaca!

Bruka

SRAMNA ODLUKA TUŽILAŠTVA U PRIŠTINI: Oslobodili ubice srpskih žetelaca!

Politika -

Postupak protiv osmorice pripadnika OVK optuženih za ubistvo 14 Srba u Lipljanu 23. jula 1999. obustavljen bez obrazloženja

Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je juče istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999.Posle više od devet godina od pokretanja i proširenja istrage, postupak je obustavljen bez adekvatnog obrazloženja.Ministar za rad Aleksandar Vulin ukazao je da je to jedan od najvećih zločina koji se dogodio na KiM.Zatiru tragove- Onaj ko je odlučio da obustavi istragu odlučio je da obustavi borbu za čovečanstvo. To je uradio zato što ne želi da zločinci budu ikada pronađeni - rekao je Vulin.- Porodice i prijatelji srpskih mučenika u Starom Grackom će, umesto pravde, na godišnjicu tog strašnog zločina dobiti nepravdu i još jednu poruku da je Srbe u našoj južnoj pokrajini dozvoljeno ubijati - izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić.Članovi porodica nastradalih ističu da je odluka Specijalnog tužilaštva u Prištini sramna.- Sada sam doživela još jednu sahranu. Ne znam za ostale porodice, ali ja se tako osećam. Još majci nisam javila šta se dešava. Kako li će reagovati - masakrirani sin (17), muž i dva devera... - rekla je Slavica Popović, kojoj su ubijeni brat, otac i stričevi.Stravičan zločin OVKUbijeno je 14 Srba - Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepić (1951).Međunarodni tužilac je 2007. pokrenuo istragu protiv osam osumnjičenih pripadnika OVK jedinice iz Lipljana zbog masakra.

Nela KuburovićJOŠ JEDNA NEPRAVDAMinistarka pravde Srbije Nela Kuburović rekla je juče da je još jednom potvrđena nepravda prema Srbima na KiM sramnom odlukom Specijalnog tužilaštva u Prištini.- Ni posle 18 godina prištinsko pravosuđe nije došlo do istine - ko su počinioci ovog monstruoznog zločina. Da li je to ravnopravnost svih građana, za šta se Priština navodno zalaže? Da li je to jednak pristup pravdi? Da li to znači da će svako ubistvo, mučenje i brutalni napadi na Srbe na Kosovu nekažnjeno proći? - pita se Kuburovićeva.

N. G.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Ko su najveći Srbomrsci na svetu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track