Crnogorski političari trguju srpskom decom!

Izveštaj Stejt departmenta

Crnogorski političari trguju srpskom decom!

Politika -
Crna Gora je izvorna destinacija za žrtve seksualnog trafikinga iz istočne Evrope. U trgovinu ljudima uključeni crnogorski funkcioneri, navodi Stejt department

BEOGRAD - Skandal!Crna Gora je izvorna, tranzitna i krajnja destinacija za muškarce, žene i decu žrtve seksualnog trafikinga i prinudnog rada. Žrtve trafikinga su većinom žene i devojčice iz istočne Evrope i drugih zemalja Balkana, uključujući i Srbiju i Kosovo, koje migriraju ili se krijumčare kroz zemlju na putu ka Zapadnoj Evropi i postaju predmet trafikinga u Crnoj Gori. Deca, većinom romske pripadnosti, prisiljena su od članova svoje porodice da prose. Takođe, postoje izveštaji da se devojčice romske pripadnosti prodaju radi braka romskim zajednicama u Švajcarskoj i Nemačkoj - ocenio je američki Stejt department u godišnjem izveštaju o trgovini ljudima.Naglašeno je i da se efikasno moraju istraživati i procesuirati slučajevi trgovine ljudima, ali i „kazniti počinioci tih dela, uključujući i javne funkcionere koji učestvuju u trgovini ljudima“.U izveštaju, koji je predstavila američka državna sekretarka Hilari Klinton, ističe se da nije bilo napretka ni u dizanju optužnica i da su u 2011. godini.Nebojša Medojević, lider opozicionog Pokreta za promene, potvrđuje da je trgovina ljudima „samo deo kriminalnih aktivnosti koje se odvijaju u Crnoj Gori pod pokroviteljstvom vlasti“.- Izveštaj pokazuje nov odnos SAD prema Milu Đukanoviću, koji je od partnera postao pretnja za njihove nacionalne interese. Crna Gora je 20 godina destinacija za pranje para, trgovinu cigaretama, narkoticima, oružjem i trgovinu ljudima, ali ova vlast ne može da hapsi samu sebe - zaključuje Medojević.

Srbija energično goni trgovce ljudimaAmerički Stejt department pohvalio je napore srpskih vlasti u borbi protiv trafikinga.„Vlada Srbije energično goni trgovce ljudima i u prošloj godini je povećan broj osuđenih lica, a uvedene su i nove mere prevencije u borbi protiv ove vrste kriminala“, navedeno je u izveštaju.Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik rekla je da je Srbija napredovala u rešavanju pitanja trgovine ljudima i preduzela „zaista mnogo dobrih koraka kako bi se obezbedile žrtve trgovine ljudima“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track