MINISTARKA BEZ PORTFELJA Joksimović: Ulaskom u EU, reforme ne prestaju
Foto: Dado Đilas

Novi Sad

MINISTARKA BEZ PORTFELJA Joksimović: Ulaskom u EU, reforme ne prestaju

Politika -

NOVI SAD - Ministarka bez porfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je proces priključenja Evropskoj uniji u vlasništvu svih građana Srbije i onih koji podržavaju to priključenje, ali i onih koji se tome protive.

Prilikom gostovanja u jednoj emisiji, Joksimović je istakla da podrška građana koju je Vlada dobila na izborima, sa jasnim opredeljenjem za evrointegracije, daje joj za pravo da nastavi putem tih integracija.

"Ova Vlada nije zloupotrebila evrointegracije ni u jednom trenutku ni predsednik Aleksandar Vučić, niti bilo ko od ministara nikada nije rekao da se teške ekonomske reforme sprovode zbog ulaska u EU, već se sprovode zbog nas samih", rekla je Joksimović.

Ona je istakla da ne bi volela da Srbija u EU uđe nespremna i da je od datuma ulaska u Evropsku uniju mnogo bitnije da Srbija bude potpuno spremna za taj ulazak, a kako je napomenula, činom ulaska u EU rad na reformama društva ne prestaje.

Po njenim rečima, u prošlosti je bilo dosta lažnih obećanja u pogledu termina ulaska Srbije u Evropsku uniju koja su, kako je rekla, doprinela razvoju evroskepticizma kod jednog dela naših građana.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

"Mi smo evrorealisti i svesni smo i vidimo da Bregzit i migrantska kriza nisu jedini problemi sa kojima se Evropska unija susreće, da postoje i ekonomski problemi pojedinih članica EU, ali isto tako vidimo da je EU i standardi Evropske unije ono čemu treba da težimo. Sa svim državama članicama EU imamo jako dobru bilateralnu saradnju i logično je da je i naš interes da budemo deo tih evropskih integracija", istakla je Joksimović.

Ona je naglasila da je protivnik "paket aranžmana" po kome bi zemlje zapadnog Balkana zajednički ušle u EU, jer kako je pojasnila, to bi značilo da Srbija koja je učinila mnogo na prihvatanju evro standarda i kriterijuma mora da čeka neke zemlje koje još nisu ni započele proces pregovora.

Govoreći o saradnji sa Evropskom unijom Joksimović je rekla da je u predhodnih 10 do 12 godina Srbija od EU dobila oko tri milijarde evra bespovratnih sredstava, a da je Nemačka bilateralno najveći donator Srbije jer je, kako je kazala, u polsednjih 15 godina Srbiji dala 1,6 milijardi evra bespovratne pomoći.

"Kao zemlja kandidat godišnje na raspolaganju imamo 200 miliona evra na raspolaganju iz različitih fondova i to nisu ni krediti ni pozajmice, već bespovratna sredstva, a ulaskom u EU ta sredstva se višestruko uvećavaju", kazala je Joksimović dodajući da veruje da će do kraja godine biti završena akreditacija za IPARD fond za poljoprivrednike koji će omogućiti da se do kraja 2020. godine za potrebe poljoprivrede poviuče 175 miliona evra.

Na kraju Joksimovićeva je na pitanje da li očekuje da u novoj Vladi Republike Srbije bude formirano i Ministarstvo za evrointegracije rekla da to nije najbitnije već da je najvažnija politička volja i političko trasiranje Srbije ka evropskim integracijama, uz održavanje dobrih odnosa sa svim drugim državama, jer, kako je naglasila, "to ne isključuje jedno drugo".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track